Иран е тествал балистична ракета в нарушение на две резолюции на ООН

4089
Иран е тествал балистична ракета в нарушение на две резолюции на ООН
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран е провел тест на балистична ракета със среден обсег в нарушение на две резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Това са съобщили представители на американските власти пред Reuters в понеделник.

Източниците са пожелали да останат анонимни. По думите им тестът е бил изцяло на територията на страната и е извършен на 21 ноември близо до Чабахар – пристанищен град, който се намира близо до границата на Иран с Пакистан. Ракетата е с обсег 1900 км и може да носи ядрена бойна глава, твърдят те.

Хаменей: САЩ използват "пари и секс", за да се внедрят в Иран

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че САЩ използват „пари и секс", за да се внедрят в Ислямската република и пре...

Всички тестове на балистични ракети в Иран са забранени според резолюцията на СС на ООН от 2010 г., като забраната е валидна до постигането на споразумение между Иран и шестте преговарящи с нея държави по ядрения въпрос.

По силата на това споразумение, постигнато на 14 юли 2015 г., повечето санкции срещу Иран ще бъдат премахнати в замяна на обещанието на страната да спре да развива програмата си за ядрени оръжия. Според резолюцията Иран трябва да се въздържа от развитието на подобни оръжия в следващите осем години.

През октомври Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия призоваха Комитета по санкциите на Съвета за сигурност да предприеме действия заради ракетен опит на Иран по-рано същия месец. Досега не са предприети действия от страна на комисията.

Вчера няколко дипломати от Съвета за сигурност са заявили, че не са получили каквото и да е официално уведомление за ново предполагаемо нарушение на санкциите на ООН срещу Иран, допълва Reuters.

Русия разреши на свои фирми да снабдяват Иран с ядрено оборудване

В деня, в който пристигна на официално посещение в Иран, руският президент Владимир Путин вдигна забраната руски фирми да доставят ядре...

Споразумението от юли бе постигнато след години на преговори. То постановява ограничаване на иранската ядрена дейност в замяна на вдигане на международните икономически санкции. Първите разговори между Техеран и формата P5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, плюс Германия) започнаха през 2006 г., като целта беше да се ограничи спорната иранска ядрена програма, така че да се гарантира, че страната няма да се сдобие с атомна бомба. Иран твърдеше, че ядрената му програма е с мирни цели.

Припомняме, че преди няколко седмици Русия вдигна забраната руски фирми да доставят ядрено оборудване на Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com