X
 
 

Иран може да освободи британския танкер още днес

1284 0
photo of Иран може да освободи британския танкер още днес
Снимка: Getty Images
Петролният танкер Stena Impero, собственост на шведската компания Stena Bulk, задържан от Иран в Ормузкия проток на 19 юли, може да бъде освободен в неделя, информира шведската национална телевизия SVT, цитирана от TACC.

"Тази сутрин бяхме информирани, че Stena Impero вероятно ще бъде освободен след няколко часа", каза ръководителя на компанията Ерик Хонел.

"Както ние разбираме, е взето политическо решение за освобождаването на кораба. Надяваме се, че той ще може да си тръгне след няколко часа, но не искаме да предполагаме нищо предварително. Искаме корабът да напусне иранските териториални води", продължи Хонел.

Игра на танкери: Кой плиска водата в Персийския залив?

Белият дом все още се опитва да забави освобождаването на иранския танкер, задържан в Гибралтар. Това съобщава Reuters, цитирана от аге...

Танкерът Stena Impero бе задържан от Иран в отговор на ареста на иранския танкер в Гибралтар. Това внесе допълнително напрежение в отношенията между Лондон и Техеран.

Великобритания изпрати военни кораби да придружават търговските кораби под британски флаг в Персийския залив, за да осигурят свободното им преминаване през Ормузкия проток.

Основният патрулиращ кораб е фрегата HMS Montrose, който вече се намеси и попречи на три ирански катера да завземат британски петролен танкер.

Техеран предложи размяна на задържаните петролни танкери, но Лондон отхвърли идеята. Около месец, след като неговия танкер "Грейс 1" бе освободен от Гибралтар, Иран върна жеста и ще сложи край на задържането на Stena Impero.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители