Британските кораби ще са с боен ескорт в Персийския залив

2174
Британските кораби ще са с боен ескорт в Персийския залив
Снимка: Royal Navy

Военноморският флот на Великобритания ще придружава корабите под британски флаг, за да осигури свободното им преминаване през Ормузкия проток.

Решението за военен ескорт е взето след среща на британското правителство, обсъдило ситуацията в Персийския залив, съобщава BBC.

"Кралският флот има задачата да съпровожда кораби, плаващи под британски флаг, през Ормузкия проток, или поотделно, или в групи, ако трябва да се обърне достатъчно внимание на тяхното преминаване", каза говорител на новото правителство на Борис Джонсън.

"Свободата на корабоплаването е от решаващо значение за световната търговска система и световната икономика и ние ще направим всичко възможно да я защитим", добави служителят в изявление, цитирано от в. Guardian.

Собствениците на кораби са посъветвани да представят подробности за маршрутите на движение, така че фрегатата HMS Montrose да може да ги ескортира.

Действията са в отговор на задържания от Иран кораб под британски флаг Stena Impero. Собственикът на кораба увери, че хората от екипажа са в безопасност и сътрудничат на иранските власти.

HMS Montrose в момента е разположен в региона, за да гарантира свободното движение на британските кораби. По-рано този месец корабът беше принуден да попречи на три ирански катера да завземат британски петролен танкер.

Иран е готов на размяна на танкери с Лондон и на преговори чрез посредници със САЩ

Президентът Хасан Рухани намекна в сряда, че Иран е отворен за възможна размяна на танкери с Великобритания и непреки преговори със САЩ...

Великобритания се опитва да сформира европейска мисия за морска защита, за да осигури безопасно корабоплаване през пролива след завземането на нейния танкер от Иран, което Обединеното кралство описва като "държавно пиратство".

Франция, Италия Дания, Холандия, Испания, Швеция и Румъния подкрепят идеята, разкриха дипломати от ЕС, a Германия заяви, че е твърде рано да се обсъжда как може да участва.

Иран също обеща да подсигури пролива, а заместник-министърът на външните работи Абас Аракчи увери, че ислямската република няма да допусне никакви нарушения на корабоплаването там, предадоха ирански държавни медии.

Иранският външен министър Джавад Зариф предупреди, че Техеран ще защити интересите си. "Иран не търси конфронтация. Но имаме 1500 мили бреговата линия на Персийския залив. Това са нашите води и ние ще ги защитим", написа той в профила си в Twitter.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com