Иран отрича да готви съвместна операция с Турция срещу кюрдите

1670
Иран отрича да готви съвместна операция с Турция срещу кюрдите
Снимка: Getty Images/Guliver

Иранската революциона гвардия отхвърли твърденията на Турция, че двете страни планирали съвместна операция срещу кюрдските бунтовници в Ирак, предаде БГНЕС.

"Не сме планирали никаква операция извън границите на Иран", увериха от елитните части на Ислямската република в изявление, публикувано от иранската агенция ИСНА. "Но както винаги, ще се противопоставяме със сила на която и да е групировка (…) или някой, който се опитва да влезе на иранска територия за действия, които застрашават сигурността" на страната, се казва още в съобщението.

Лидерът на иракските кюрди: Референдум ще има

Лидерът на кюрдското автономно управление в Северен Ирак Масуд Барзани заяви, че насроченият за 25 септември референдум за независимост...

Преди това турският президент Реджеп Ердоган бе заявил, че "винаги е на дневен ред" съвместна операция на Турция и Иран срещу кюрдските бунтовници. Ердоган намекна за Кюрдската работническа партия (ПКК) и Партията за свободен живот в Кюрдистан (PJAK), партията на иранските кюрди, като и двете имат бази в Ирак.

Насилието между Анкара и ПКК, организация, класифицирана като "терористична" от Турция и нейните западни съюзници, се възобнови през лятото на 2015 г. след кратко примирие.

Според турски ежедневник Иран е направил по време на неотдавнашното посещение на началника на главния си щаб "изненадващо предложение" на Турция за започването на операция срещу кюрдските бунтовници в Синджар и Кандил в северната част на Ирак. "Ние мислим, че ако нашите две страни си сътрудничат, можем да постигнем резултати много по-бързо", каза в понеделник (21 август) турският държавен глава без други подробности.

Изявлението беше направено след посещението на иранския началник на генералния щаб Мохамед Багери при турския президент в Анкара миналата седмица, по време на която двете страни обсъдиха борбата срещу кюрдските бунтовници.

Турция е ликвидирала 13 членове на ПКК в Ирак

Общо 13 членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били ликвидирани при въздушни удари на Турция в северната част на Ирак, в рай...

Турция и Иран са в обтегнати отношения от миналото и посещението на иранския високопоставен служител се разглежда като знак на затопляне между двете страни. То беше и първото посещение на ирански военен командващ в Турция след ислямската революция от 1979 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com