Иран посочи при какви условия ще изпълни ядреното споразумение

2002
Иран посочи при какви условия ще изпълни ядреното споразумение
Снимка: Getty images/Guliver

Иран ще се върне към пълното изпълнение на задълженията по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) - т.нар. ядрено споразумение, когато получи гаранции от САЩ за икономически ползи от това. Това каза иранският постоянен представител в ООН Маджид Тахт-Раванчи, говорейки в Ню Йорк на Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), предаде БГНЕС.

"От април 2021 г. Иран преговаря добросъвестно с други участници за възобновяване на пълното изпълнение на споразумението. Постигането на тази цел се забавя, тъй като САЩ все още не са решили да гарантират, че Иран ще получи икономическите ползи, обещани от споразумението", каза Тахт-Раванчи. "Когато САЩ вземат правилното решение, Иран на свой ред ще спре своите корекции и ще възобнови пълното прилагане на мерките, свързани с ядрената сфера в съответствие със споразумението от 2015 г.", добави той.

Предисторията на иранското ядрено споразумение

Историческо споразумение

През 2013 г. новоизбраният ирански президент Хасан Рухани заявява, че е готов за "сериозни" преговори по ядрената програма на Иран след 8-годишна безизходица при управлението на ултраконсерватора Махмуд Ахмадинеджад. Рухани си осигурява подкрепа от върховния лидер аятолах Али Хаменей за усилията за излизане от задънената улица. На 14 юли 2015 г. Иран и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ – плюс Германия постигат историческо споразумение във Виена. Споразумението налага значителни ограничения върху ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на санкциите след 12 години криза и 21 месеца продължителни преговори. Влиза в сила от 16 януари 2016 г. Съгласно споразумението ядрената програма на Техеран е поставена под строг контрол на ООН, при условие че не се опитва да направи атомна бомба, нещо, което Иран винаги е отричал.

Тръмп oттегля САЩ

Байдън да внимава, ще предизвика нова криза - предупреждение на бивш премиер и бивш генерален секретар на НАТО

Дори докато украинският конфликт бушува в сърцето на Европа, не трябва да забравяме друго огнище, което заплашва сигурността на Запада:...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегля от сделката на 8 май 2018 г. "Не можем да предотвратим иранска ядрена бомба под разлагащата се и гнила структура на настоящото споразумение", казва той. Критиците на сделката се оплакваха от самото начало относно сроковете, прилагани към сделката. По-късно през 2018 г. Вашингтон започва повторно налагане на санкции срещу Иран и компании, свързани с него, удряйки централната банка и жизненоважния петролен сектор на страната. Големи международни фирми спират дейността си в страната.

Иран се връща назад

През май 2019 г. Иран започва да се оттегля от ангажиментите си по сделката като отмъщение. Тръмп отвръща на удара, като санкционира стоманодобивния и минния сектор на Иран. Техеран увеличава запасите си от обогатен уран над лимитите, определени в сделката. В началото на 2020 г. Ислямската република обяви, че се отказва от ограничението на броя на центрофугите за обогатяване на уран. През 2021 г. Иран твърди, че е започнал да обогатява уран до 60 процента – многократно над границата от 3,67 процента, наложена от сделката, което според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) може да е достатъчно за създаването на компактен ядрен експлозив.

Преговори във Виена

През април 2021 г., когато президентът Джо Байдън вече е в Белия дом, преговорите за спасяване на споразумението започват във Виена. Новият ултраконсервативен президент на Иран Ебрахим Раиси каза през август, че е отворен за преговори, но няма да бъде притискан от санкции. Преговорите се подновяват през ноември.

Иран със завод за производство на части за центрофуги за обогатяване на уран

Иран пусна в експлоатация нов завод за производство на части за центрофуги за обогатяване на уран в град Натанз. Това съобщи Ройтерс сл...

На крачка от компромиса

Точно когато сделката изглежда щеше да стигне до успешен край, Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. и Москва става обект на международни санкции. Преговорите се забавят. В средата на март Вашингтон заяви, че компромисът е "близо", но Техеран повдига някои въпроси на "червената линия", включително опитът си за премахване на всички санкции.

Нови санкции на САЩ

На 30 март Вашингтон санкционира доставчиците на програмата за балистични ракети на Техеран, което Иран нарече "още един знак за злонамереност на правителството на САЩ" към ислямската република.

МААЕ срещу Иран

Техеран: Съединените щати страдат от болестта на Алцхаймер, не Иран се оттегли от ядрената сделка

Съединените щати трябва да страдат от "болестта на Алцхаймер", защото изглежда са забравили кой е виновен за сегашната безизходица окол...

На 8 юни МААЕ приема резолюция, представена от Великобритания, Франция, Германия и САЩ, която осъжда Иран за първи път от две години. Иран отговаря, като премахва камерите за наблюдение на ядрените съоръжения. На 16 юни Вашингтон санкционира мрежа от ирански нефтохимически фирми.

"Няма напредък" в преговорите

В края на юни двудневните непреки преговори с посредничеството на ЕС в Доха между Иран и Сащ завършиха без напредък.

Връщане във Виена

На 26 юли върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че е представил проект на текст на споразумение, призовавайки страните да го приемат или "рискуват опасна ядрена криза". На 3 август ядрените пратеници на САЩ, ЕС и Иран се отправиха към Виена за преговори за спасяване на споразумението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com