Иран започна обогатяване на уран с модерни машини IR-6

1528
Иран започна обогатяване на уран с модерни машини IR-6
Снимка: Getty Images

В доклад на ядрения надзорен орган на ООН, с който "Ройтерс" се е запознал, се посочва, че Иран продължава да развива усъвършенстваната си програма за обогатяване на уран, докато Западът очаква отговора на Техеран за спасяване на ядреното споразумение от 2015 година, предава БГНЕС.

В доклада се посочва, че първата от трите каскади или клъстери от усъвършенствани центрофуги IR-6, инсталирани неотдавна в подземния завод за обогатяване на гориво (FEP) в Натанз, вече обогатява уран - това е последният подземен обект, в който усъвършенстваните машини са въведени в експлоатация, съобщи "Ройтерс". Дипломатите казват, че IR-6 е най-усъвършенстваният модел, много по-ефективен от първото поколение IR-1 - единственият, с който сделката позволява да се обогатява.

Израел е против връщане към ядреното споразумение с Иран

Израелският министър-председател Яир Лапид заяви, че Израел е против връщане към ядреното споразумение с Иран. Лапид е разговарял по т...

От повече от година Иран използва центрофуги IR-6 за обогатяване на уран с чистота до 60%, близка до тази на оръжията, в надземна инсталация в Натанц. Неотдавна разшири обогатяването с машини IR-6 на други места. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, обект, заровен в планината, започна да обогатява до 20 %.

В поверителния доклад до държавите - членки на ООН, наблюдателят - Международната агенция за атомна енергия, пише: "На 28 август 2022 г. Агенцията провери във FEP, че Иран подава UF6, обогатен до 2% U-235, в каскадата IR-6 ... за производство на UF6, обогатен до 5% U-235." Урановият хексафлуорид (UF6) е газът, който центрофугите обогатяват.

От другите две каскади IR-6, инсталирани във FEP "Натанц", едната е в процес на пасивиране с обеднен UF6 - процес, който се извършва преди началото на обогатяването, а другата все още не е захранена с никакъв ядрен материал, заяви агенцията.

Изглежда, че Иран и Съединените щати се приближават към споразумение за съживяване на сделката от 2015 г., с която бяха наложени ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на отмяна на санкциите срещу Техеран. Тази сделка се разпадна, след като оттеглянето на САЩ през 2018 г. накара Иран да наруши тези ограничения едно по едно.

Иран посочи при какви условия ще изпълни ядреното споразумение

Иран ще се върне към пълното изпълнение на задълженията по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) - т.нар. ядрено споразумение...

След повече от година непреки преговори Иран заяви, че скоро ще отговори на последните коментари на САЩ по компромисен текст, представен от Европейския съюз, който координира преговорите. Сделката ще включва прекратяване на голяма част от дейностите по обогатяване на уран, които Иран извършва, и ограничаване на обогатяването до 3,67 % чистота. 

Инсталирането на усъвършенствани машини в подземни обекти като Натанц и Фордо обаче може да бъде сигнал за всяка сила, която би искала да го атакува, ако няма споразумение, тъй като не е ясно дали въздушните удари по тези обекти биха били ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com