"Ислямска държава" с поредна атака - обгради автобус и уби сирийски военни

1562
"Ислямска държава" с поредна атака - обгради автобус и уби сирийски военни
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-малко 23-ма войници са били убити в разкъсваната от война източна част на Сирия. Това е най-смъртоносният случай в новата вълна от нападения, за които са обвинени джихадистите от групировката "Ислямска държава", съобщи АФП.

Въпреки че през 2019 г. изгуби последната си част от територията в Сирия, ИД поддържа скривалища в обширната пустиня, откъдето извършва засади и нападения с цел убийство.

Припомняме, че американските войски са в Сирия в рамките на операция Combined Task Force Inherent Resolve, която има за цел да разгроми военно "Ислямска държава" чрез партньорство със Сирийските демократични сили (SDF) и международна коалиция. Само че Русия и Иран, които подкрепят сирийския режим на Башар Асад, кроят план как да изгонят силите на САЩ.

ОЩЕ: Русия и Иран в тясна координация с цел изгонване на САЩ от Сирия

Нападението

В четвъртък членове на ИД са атакували военен автобус в провинция Дейр Ез Зор, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от БГНЕС.

Убити са 23-ма войници и са ранени повече от 10, някои от които са в критично състояние, заяви още базираната във Великобритания група, която разчита на широка мрежа от източници в Сирия. Организацията твърди, че десетки други войници са изчезнали след нападението.

Рами Абдел Рахман от центъра за наблюдение заяви, че ИД "напоследък ескалира смъртоносните си военни атаки с цел причиняване на възможно най-много жертви". По този начин джихадистите се опитват да изпратят "послание, целящо да покаже, че групировката все още е активна и силна, въпреки че са набелязани нейни лидери", каза той пред АФП.

ОЩЕ: Анализ: "Ислямска държава" отново се укрепва, част от вината е на Русия

Миналата седмица ИД обяви смъртта на своя лидер Абу ал-Хюсеин ал-Хусейни ал-Кураши, за когото се твърди, че е бил убит при сблъсъци в Северозападна Сирия.

Поредица от атаки на ИД

През март 2019 г. ИД загуби последната си територия в Сирия в резултат на контраофанзивата на кюрдите, подкрепена от водената от САЩ коалиция, но остатъците от джихадистите продължават да извършват смъртоносни нападения. Целите включват цивилни и ръководени от кюрдите бойци, както и правителствени войски и съюзнически проирански бойци.

През последните седмици членовете на "Ислямска държава" увеличиха нападенията си в северната и североизточната част на Сирия. Нападението в четвъртък е третото, извършено от джихадистите само през този месец.

По-рано тази седмица 10 сирийски войници и проправителствени бойци бяха убити при нападение на ИД в бившата крепост на джихадистите в провинция Рака, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Миналата седмица джихадистите нападнаха конвой от цистерни с гориво, охраняван от армията в сирийската пустиня, и убиха седем души, включително двама цивилни.

През юли ИД пое отговорност за бомбен атентат в Дамаск, при който загинаха най-малко шестима души в близост до мавзолея на Саида Зейнаб - най-посещаваното шиитско поклонническо място в Сирия.

Бруталното управление на сунитската мюсюлманска екстремистка групировка е белязано от обезглавявания и масови разстрели. ИД има петима лидери, откакто през 2014 г. изгуби и последния остатък от някогашния обширен "халифат", който обяви на големи територии в Сирия и съседен Ирак. Четирима от тях бяха убити, включително първият "халиф" на групировката - Абу Бакр ал Багдади, който загина при американско нападение през октомври 2019 г.

Гражданската война в Сирия избухна, след като през 2011 г. правителството на президента Башар Асад потуши мирни протести. Оттогава тя привлича чужди сили и глобални джихадисти. Конфликтът е отнел живота на близо половин милион души и е прогонил половината от населението на страната, като много от тези хора потърсиха убежище в съседна Турция.

ОЩЕ: Американската армия уби лидер на "Ислямска държава"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com