Истанбул е пред водна криза

1595
Истанбул е пред водна криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат единствената вода, която градът ще може да види в близко бъдеще, тъй като нивата на водата в язовирите, захранващи главната мрежа, сега са изправени пред сериозен риск, съобщава в. „Сабах”.

Валежите не са близо до нивата от предишни години, а за снеговалежите направо не заслужава да се говори. Липсата на валежи през януари води до проблеми за язовирите, чиито средни нива на водата са намалели до 19,79% към 4 януари, най-ниското през последните 15 години, предаде БГНЕС.

Открили нов документ за залавянето на Васил Левски в Истанбул

Нов документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски беше открит в Османския архив в Истанбул. Той е бил издирен в края на ...

Данните от Истанбулската администрация за ВиК (ISKI) показват, че нивата на водата варират под 30%. „Сазлъдере” има най-ниското ниво от 5,33%, докато язовир „Дарлик” има най-високо ниво от 46,46%. Другите са средно между 21% и 29%.

Язовирите и водоемите, обслужващи нуждите за вода на повече от 15 милиона души в града, имат капацитет да акумулират 868,6 милиона кубически метра вода, а в момента натрупаната вода е някъде около 166 милиона кубически метра. То е опасно ниво за град, където през зимата се консумират средно 2,8 милиона кубически метра вода дневно.

Недостигът на вода принуждава към пренасочване на вода от далечни източници. През 2020 г. водоснабдяването на града до голяма степен разчиташе на Йешълчай и Мелен, две реки източно от Истанбул. Въпреки че властите успокояват опасенията за евентуално прекъсване на снабдяването по водопреносната мрежа, данните от последните години показват неизбежна криза. Например на 4 януари 2020 г. нивото на водата в язовирите беше 39,02%, а на същата дата през 2019 г. - 83,25%.

Липсата на валежи, която предизвиква водни главоболия за Истанбул, се дължи основно на климатичните промени, които засегнаха вътрешните водни басейни в цялата страна през миналата година. Експерт каза, че изменението на климата само влошава съществуващия проблем: по-голямото търсене на вода, свързано с нарастващото население. Истанбул, финансов и търговски център на Турция, който е бил притегателен център за милиони през цялата си история, има вечна тенденция на нарастване на населението.

Кметът на Истанбул иска блокиране за ограничаване на коронавируса

Истанбул среща трудности с поставянето под контрол на коронавируса. Поради разрастването на случаите на зараза кметът на града призова ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия