X
 
 

Изглежда засега Нетаняху ще спечели изборите, макар и с малка разлика

348 0
photo of Изглежда засега Нетаняху ще спечели изборите, макар и с малка разлика
Снимка: Getty Images / Guliver
Дясната партия "Ликуд", водена от премиера Бенямин Нетаняху, води след обобщаването на предварителните резултати от парламентарните избори, които се проведоха вчера (9 април) в Израел, съобщава БГНЕС.

По данни на уебсайта на Централната избирателна комисия "Ликуд" набира 28,32% от гласовете, а опозиционният центристки блок "Синьо и бяло" - 25,34%. Резултатите са след обработка на 1 628 736 бюлетини, което съответства на около една четвърт от израелците с право на глас.

Пропагандната руска медия "Спутник" пък съобщи, че Нетаняху вече е започнал преговори с лидерите на десни партии, за да сформира коалиция, добавяйки, че почти всички партии са обещали да го подкрепят като премиер на Израел в предстоящия мандат.

Първоначално и Нетаняху, и основният му опонент Бени Ганц обявиха победа. Малко след приключване на изборния ден, BBC съобщи, че "Синьо и бяло" на Бени Ганц ще получи 36 или 37 места в 120-местния Кнесет (израелския парламент), а партията на премиера Бенямин Нетаняху Ликуд между 33-36.

Първите прогнозни анкети на три израелски телевизии сочеха следното:

Избори в Израел - ще оцелее ли Нетаняху?

Израел провежда парламентарни избори. Вотът ще е най-оспорваният от години, коментира BBC според БГНЕС. Лидерът на дясната партия "Лик...

1. Общественият оператор "Кан" прогнозира, че "Синьо и бяло" ще спечелят 37 места, а "Ликуд" 36. Според тези прогнози десницата се очаква да контролира 64 места в парламента, а левицата - 56.

2. Канал 13 прогнозира, че и двете партии ще имат 36 места, но че десните партии ще контролират 66 места, а лявоцентристите 54.

3. Канал 12 прогнозира, че "Синьо и бяло" ще имат 37 места, срещу 33 за "Ликуд".

Само след няколко часа обаче, Канал 12 и Канал 13 смениха прогнозите и казаха, че "Ликуд" ще заеме 35 места, а "Синьо и бяло" - 34.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители