Израел одобри строителството на нови 172 жилища

18556
Израел одобри строителството на нови 172 жилища
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел одобри строежа на нови 172 жилища за израелски заселници в анексирания Източен Ерусалим, предаде БГНЕС.

"Общината одобри строежа на 172 апартамента в Хар Хома. Това е последният етап преди строителството и е продължение на една политика, която нарушава мирния процес", каза общинският съветник Йосеф Пепе Алалу от лявата партия Мерец, която се противопоставя на изграждането на жилища за заселници.

На 5 юни Израел представи планове за строителството на 3200 жилища за заселници в източен Ерусалим и окупирания Западен бряг като реакция на създаването на палестинско обединено правителство. Това предизвика гневна реакция от палестинците в международната общност. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е "силно притеснен" и призовава Израел да замрази тези дейности.

Днешното одобрение на плановете за строителство е част от действията на Израел срещу движението ХАМАС. Еврейската държава обвинява ислямисткото движение в отвличането на трима израелски тийнейджъри в Западния бряг. Премиерът Бенямин Нетаняху призова международната общност да окаже натиск върху палестинския президент Махмуд Аббас да прекрати помирението с ХАМАС. Той посочи, че отвличането е доказателство, че предвид "терористичните" дейности на движението, то не може да бъде политически партньор.

Строителството на жилища за заселници от страна на Израел е смятано за ключово препятствие в мирните преговори с палестинците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com