Израел ще удари ирански ядрени съоръжения, ако Техеран атакува първи?

3915
Израел ще удари ирански ядрени съоръжения, ако Техеран атакува първи?
Снимка: Getty Images

Ако Иран атакува директно Израел в отговор на удара по Дамаск от 1 април, израелските сили ще отвърнат с удари по цели в Ислямската република. Това съобщава базираното в Лондон арабско издание Elaph News.

Още: Ударът по иранското консулство в Сирия е повратна точка, предупреди „Хизбула“

Тренират се удари по ядрени съоръжения?

Позовавайки се на неназован "западен служител по сигурността", изданието твърди, че през последните дни Израел провежда учения на военновъздушните сили, които включват подготовка за нанасяне на удари по ирански ядрени съоръжения и друга ключова инфраструктура, пише The Times of Israel. Информацията не може да се провери от друг независим източник.

И Дамаск, и Техеран обвиняват Израел за нападението от миналия понеделник, при което бяха убити седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). Израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи защо израелците са ударили иранското консулство в сирийската столица Дамаск.

Още: „И остават още 40 дена от съществуването на Израел“: Проф. Владимир Чуков за ескалацията с Иран

CNN: Иран няма да нападне директно Израел

Иран вероятно няма да нападне директно Израел, а вместо това призовава различни свои пълномощници да извършват нападения от името на Техеран, твърдят неназовани източници от разузнаването на САЩ пред CNN. Тази информация противоречи на предишни оценки на Вашингтон и Йерусалим, че нападението от страна на Иран е "неизбежно".

Според материала Техеран не иска да изостря значително ситуацията, тъй като се опасява от отговора на САЩ или Израел на всяко негово нападение. Вместо това източниците от американското разузнаване твърдят, че Иран е призовал своите проксита да започнат мащабни атаки с дронове и ракети срещу Израел през следващите дни. Сред прокси силите на иранците в региона са хутите в Йемен, "Хизбула" в Ливан, проирански милиции в Ирак и Сирия и др.

Растящото напрежение

Сред загиналите в атаката бе и генерал Мохамед Реза Захеди. Оказа се, че високопоставеният служител на Иранската революционна гвардия е бил част от съвета на "Хизбула", който взема най-важните решения на терористичната групировка.

Снимка: Getty Images

След нападението Иран заплаши с отговор, а Израел въведе най-висока степен на предупреждение в посолствата си по света. Според Vox News ЦРУ е предупредило за възможна война между двата заклети врага в близко бъдеще.

Още: Ирански удари срещу Израел? САЩ са в повишена готовност

Високопоставени ирански военни служители продължават да подсказват, че внимателно ще преценят отговора си. Целта на този внимателен подход е да се избегне пряка война с Израел, пише в днешния си анализ за Близкия изток американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамад Багери заяви на 6 април, че Иран ще удари Израел "в подходящия момент". Съветникът по военните въпроси на иранския върховен лидер генерал-майор Яхя Сафави каза на възпоменателна церемония на 7 април, че Техеран "трябва да изчака подходящия момент", за да даде своя отговор. Няколко висши ирански духовници, близки до кабинета на върховния лидер Али Хаменей, подкрепиха "стратегическото търпение" - дългогодишна политика на режима, която предполага да не се предприема незабавен сериозен отговор на израелските атаки. Стратегическото търпение обаче не изключва евентуално иранско ответно действие.

Още: Война Иран - Израел? Техеран с важни детайли как точно ще отвърне на ударите в Дамаск

На 7 и 8 април арабскоезичната медия Jadeh Iran съобщи, че Иран е поставил условия за потенциалния си отговор на израелския удар от 1 април срещу прекратяването на огъня в Ивицата Газа. Твърди се, че Техеран е информирал Съединените щати, че няма да предприеме ответни мерки срещу Израел, ако САЩ успеят да осигурят прекратяване на войната в анклава, където израелските сили се сражават срещу "Хамас". Изданието се позовава на "анонимен арабски дипломатически източник".

Още: Израел изтегля войските си от Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com