Израел си присвои обширна територия на Западния бряг

5321
Израел си присвои обширна територия на Западния бряг
Снимка: Gettyimages

Израелското правителство обяви апроприацията на 370 акра земеделска земя на Западния бряг, разположена в близост до палестинския град Ерихон, съобщава вестник The Times of Israel. Това е най-голямото присвояване на земя от август 2014 г. насам, отбелязват от редакцията.

Районът, който през последните няколко години се обработва от израелски земеделски производители, се намира в долината на река Йордан. Властите оправдават действията си с отомански закон от 1858 г., съгласно който земя, която се поддържа под угар няколко години, може да бъде върната обратно на държавата. Процедурата е получила одобрението на израелски правителствени служители и през следващите седмици се очаква да й бъде дадена окончателно зелена светлина.

Емиграцията на евреи от Западна Европа към Израел достигна рекорд

Емиграцията на евреи от Западна Европа към Израел достигна рекорд в резултат на увеличаване на антисемитските нападения, съобщиха от ор...

Действията на правителството идват на фона на засилено напрежение в отношенията с Европейския съюз по повод заселническата политика на Израел. Във Вашингтон също изглеждат недоволни: в понеделник посланикът на САЩ в страната - Дан Шапиро - подчерта, че в родината му има известна доза недоумение от ходовете на израелските власти. "Настоящото и предходните израелски правителства многократно изразиха подкрепата си за преговори за разрешаване (на спора с палестинците - б.р.), които ще включват взаимно признаване и разделение. И все пак това ще става все по-трудно", ако Израел продължава да разширява селищата си, коментира Шапиро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com