Израел създава в пустинята Негев столица на киберсигурността

4847
Израел създава в пустинята Негев столица на киберсигурността
Снимка: Getty Images / Guliver

Основателят на Израел Давид Бен Гурион искаше да направи така, че южната пустиня Негев да разцъфне. Мечтата му придобива съвременен облик с появата на столица на киберсигурността в Беер Шева, съобщава агенция Франс прес.

За няколко години този град с население 200 000 души се преобрази по впечатляващ начин. Беер Шева бе дом на бедни хора от работническата класа, често пъти сефаради (източни евреи) и трудно можеше да се мери с модерния Тел Авив. Днес обаче градът минава през ускорено повишаване на социалното ниво на жителите си, с цели квартали от къщи на средната класа.

Ливан заподозря лешояд в шпионаж

Ливан върна в Израел белоглав лешояд, който бе заподозрян в шпионаж. Това съобщава в. „Джерузалем Таймс", цитиран от БГНЕС. Голя...

Това преобразяване е породено от амбицията градът да стане столицата на киберсигурността - сектор, в който Израел е смятан за една от водещите страни в света. Столицата на Негев, обширната пустиня в южната част на Израел, се превърна в развъдник на компютърни таланти и редица специализирани в киберсигурността стартъпи се установиха там, предаде Mediapool.

Тези стартъпи, както и множество израелски и чуждестранни компании като Локхийд Мартин, Дойче Телеком, Оракъл или Ай Би Ем са се настанили в два свръхмодерни комплекса от индустриалния парк СайбърСпарк.

Там вече работят 1500 техници, инженери и учени експерти по киберсигурност. Много от тях са завършили компютърни науки в местния университет "Бен Гурион".

Като символи на симбиозата между университета и предприятията, два тръгващи от гарата пешеходни моста свързват кампуса и СайбърСпарк.

"Създали сме идеална екосистема с интеграция между израелски фирми, чуждестранни многонационални компании, университета и израелски военни бази, специализирани в киберсигурността, които ще се преместят от района на Тел Авив в Беер Шева", изразява задоволство Том Ахи Дрор, ръководител на проекта СайбърСпарк в израелското Национално кибербюро.

Абас: Правя неуспешни опити да се срещна с Нетаняху

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас съобщи пред журналисти, че неотдавна се е опитал неуспешно да организира първата си ...

"Тези елементи са налични в радиус от 100 метра, което позволява физическо взаимодействие между представителите на сигурността, университета и индустрията, израелци и чужденци. Те се срещат, разговарят и творят заедно", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на конференцията СайбърТек в Тел Авив.

Според Нетаняху Израел е една от любимите мишени на хакерите по света и развитието на киберсигурността е жизненоважно. Американските експерти Майкъл Айзънстат и Дейвид Полок през 2012 г. говореха за 1000 кибератаки в минута срещу Израел, с различна степен на значимост.

Успехът на Беер Шева като храм на киберсигурността "се дължи на факта, че тръгнахме от нулата преди четири години", обяснява заместник-кметът Тал Елал. "Изготвихме проект, който точно да отговори на нуждите на специализираните в киберсигурността компании", добавя той.

Предвижда се изграждането на още два комплекса с 27 сгради. Около 30 000 военни, сред които 7000 офицери, ще се настанят до няколко години в новите бази и технологични кампуси, които ще се построят на площ от 100 хектара близо до СайбърСпарк и около Беер Шева.

За да привлече хората, които се колебаят да напуснат динамичния Тел Авив, правителството предвижда премия от 18 000 долара (16 500 евро) за неженените офицери и 50 000 долара (46 000 евро) за семейства, които се съгласяват да живеят поне пет години в Беер Шева или околностите му.

Израел си присвои обширна територия на Западния бряг

Израелското правителство обяви апроприацията на 370 акра земеделска земя на Западния бряг, разположена в близост до палестинския град Е...

Правителството дава едно рамо и на частния сектор. От началото на годината то отпуска тригодишна субсидия, равняваща се на 20 процента от заплатата, на работещи в сектора на киберсигурността фирми в Беер Шева.

Общинските власти очакват населението да се увеличи със 100 000 души за десет години.
Развитието на Беер Шева ще укрепи сектора на киберсигурността, който вече наброява в Израел 250 фирми, израелски и чуждестранни.

През 2015 г. износът на технологии, услуги и софтуер за киберсигурност достигна рекордните 3,5 милиарда долара (3,2 милиарда евро) по данни на Националното кибербюро.
Според Дуду Мимран, ръководител на лабораторията за иновации на германската телекомуникационна компания Дойче Телеком в Беер Шева, "киберсигурността има много добро бъдеще".

"Това е безкрайна надпревара, в която хакерите винаги имат преднина, защото те поемат инициативата, а след това ние трябва да намерим отговор, за да защитим фирмите, администрациите и частните лица", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com