Израелският премиер подкрепи създаване на независима палестинска държава

1627
Израелският премиер подкрепи създаване на независима палестинска държава
Снимка: Getty Images

Израелският премиер Яир Лапид призова за създаване на независима палестинска държава. Той се позова на мнението на повечето си съграждани, че подкрепят решение за „две държави“ като изход от продължаващия десетилетия наред израелско-палестински конфликт.

Споменаването на решението за две държави, направено от министър-председателя в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, е първото такова от израелски лидер от години насам. То повтаря изявлението на американския президент Джо Байдън, който през август посети Израел и подкрепи отдавна отлаганото предложение.

Германия и Израел осъдиха думите на палестинския президент за "50 Холокоста"

Израелски и германски лидери изразиха възмущението си, след като палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че е извършил "50 Х...

"Споразумение с палестинците, основано на принципа "две държави за два народа", е правилното нещо за сигурността на Израел, за израелската икономика и за бъдещето на нашите деца", каза Лапид. Той добави, че всяко споразумение ще бъде обвързано с мирна палестинска държава, която няма да застрашава Тел Авив.

Лапид говори по-малко от шест седмици преди изборите на 1 ноември, които могат да върнат на власт десния бивш министър-председател Бенямин Нетаняху, дългогодишен противник на решението за две държави.

Израел завладя Източен Йерусалим, Западния бряг и Газа през 1967 г. във Войната в Близкия изток. Палестинците настояват, че тези райони са техни и в тях трябва да се създаде независима държава. Мирните преговори между двете страни, подкрепяни от САЩ, обаче пропаднаха през 2014 г. Оттогава насам в редица случаи избухваше ескалация на напрежението в контролираната от групировката „Хамас“ ивица Газа – включително с фатални последици миналата и тази година.

ОЩЕ: Новата война между Израел и Палестина – за парче земя и за идентичност

Усилията за постигане на споразумение за две държави между Израел и Палестина отдавна са в застой. Палестинците и правозащитните групи твърдят, че Израел е затвърдил контрола си върху окупираните палестински територии чрез военното си управление над милиони палестинци. Васел Абу Юсеф - високопоставен член на Организацията за освобождение на Палестина, заяви пред „Ройтерс“, че думите на Лапид "не означават нищо".

Русия обяви, че ще развива военно сътрудничество с Палестина

Министерството на отбраната на Русия обяви готовността си да развива военно сътрудничество с Палестина, съобщава ТАСС. Заместник-минис...

"Който иска решение за две държави, трябва да го приложи на място" - каза той - „като спазва постигнатите по-рано споразумения, спре разширяването на селищата и признае Източен Йерусалим за столица на бъдещата палестинска държава“.

Посланикът на САЩ в Израел Том Найдес нарече речта на Лапид "смела", тъй като той подкрепя решението за две държави.

В речта си пред ООН Лапид потвърди още, че Израел ще направи "каквото е необходимо", за да попречи на Иран да разработи ядрена бомба. Единственият начин за това, според думите му, „е да им представим надеждна военна заплаха“. „Имаме способности и не се страхуваме да ги използваме“, каза премиерът, цитиран от „Ройтерс“.

Техеран отрича да разработва ядрено оръжие въпреки призивите за „екзистенциална заплаха“ от страна на Тел Авив.

Лапид похвали и усилията на страните от Близкия изток да нормализират отношенията и да си сътрудничат с Израел. Той призова мюсюлманските държави - от Индонезия до Саудитска Арабия - да се помирят с него.

Едни от най-опасните: "Палестински ислямски джихад"

"Палестински ислямски джихад" често е оставал в сянката на радикалната Хамас, но израелски служители по сигурността я определят като ед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитва остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com