Израелският президент даде срок за съставяне на правителство

1119
Израелският президент даде срок за съставяне на правителство
Снимка: Президентство

Израелският президент Реувен Ривлин даде на парламента 21 дни, за да се опита да състави коалиционно правителство след провала на лидера на опозиционния блок Кахол-Лаван Бени Ганц и премиера Бенямин Нетаняху, съобщава РИА Новости.

На специална церемония в резиденцията му в Йерусалим президентът официално информира говорителя на Кнессет Юлий Еделщайн, че нито Нетаняху, нито Ганц са успели да сформират кабинет, така че тази задача сега е възложена на депутатите от Кнессет, предаде БГНЕС.

Израел отново няма правителство. Идват ли нови избори?

Бени Ганц, основният политически противник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, не успя да състави ново израелско правителство. Край...

"Това означава, че със закон, започвайки от днес до 21 дни решението кой да решението кой да сформира следващото правителство е на членовете на Кнессет. Това е време на сериозно изпитание за държавата Израел. През тези 21 дни няма да представлявате свои блокове и партии, ще отговаряте пред своята съвест. Ще трябва да отговорите само на един въпрос: какъв е моят дълг към държавата Израел?“, каза президентът Ривлин на специална церемония в резиденцията си в Йерусалим. Ситуацията е исторически безпрецедентна за Израел.

Действащото законодателство предоставя на избраните депутати възможност в рамките на 21 дни да намерят кандидат, който може да се ползва с подкрепата на мнозинството от парламентаристи и да сформира правителство. За целта кандидатът за премиер трябва да бъде препоръчан от мнозинство депутати в 120-местния Кнессет. Освен това всеки парламентарист може да претендира за ролята на бъдещ премиер.

Депутатът от Кнессет, който успее да събере 61 препоръки от парламентарните си колеги в рамките на 21 дни, ще получи мандат от президента Ривлин за съставяне на правителство. За тази задача ще му бъдат дадени още две седмици. Според съществуващото законодателство, за да успее кандидатът да сформира кабинет на министрите, по този начин, е необходимо обикновено парламентарно мнозинство, за да утвърди правителството и да стане премиер. В същото време фракционната дисциплина, изискваща от депутатите стриктно да изпълняват решенията на собствената си партия, се отменя за този момент.

Ако този опит е неуспешен, за първи път в неговата история Израел го очакват трети поредни парламентарни избори в рамките на една година. Експертите смятат, че най-вероятно предсрочните избори могат да бъдат насрочени за март 2020 г.

Отново ракетни удари на Израел в Сирия

Армията на Израел обяви, че е атакувала от въздуха десетки обекти в Сирия, предаде БГНЕС. В Дамаск се чуха взривове, а държавната теле...

След изборите в Кнессет мандатът за формиране на кабинет на министрите от ръцете на президента Ривлин последователно получиха лидерите на двете най-големи фракции: председателят на управляващата партия Ликуд Бенямин Нетаняху и ръководителят на опозиционния блок Кахол-Лаван Бени Ганц. Никой от тях не успя да получи необходимото парламентарно мнозинство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com