Извънредно положение в руската република Хакасия

8023
Извънредно положение в руската република Хакасия
Снимка: Gettyimages

Властите в руската република Хакасия въведоха извънредно положение в двадесет и едно населени места, след като от пожари пострадаха стотици къщи. Заради силните пориви на вятъра в неделя в Хакасия рязко се е влошила пожароопасната обстановка. По последни данни в резултат на стихията са пострадали над седемдесет души. Местните власти потвърдиха информацията за петима загинали. В 13 часа местно време президентът на републиката въведе извънредно положение.

„Обстановката се мени с всяка минута“, поясняват местните власти.

Пожари предизвикаха евакуация в Лондон и в Мексиканския залив*

Заради голям пожар в центъра на Лондон бяха евакуирани 2000 души, включително студенти и преподаватели от Лондонската школа по иконом...

В седем селища пожарите са локализирани, а в други 14 селища пожарите продължават.

„Обстановката се променя непрекъснато. Потушени пожари на едно място, скоро пламват на друго. Броят на пострадалите също се мени постоянно“, уточняват от министерството на извънредните ситуации.

Броят на пострадалите от пожарите в Хакасия къщи достигна почти хиляда, съобщи източник от правоохранителните органи на републиката.

„По последни данни унищожени или повредени са 982 къщи.“

По данни на властите 76 жители са ранени, като 11 са в тежко състояние. Петима души са загинали.

Тролей горя на Аспаруховия мост във Варна

Тролей избухна в пламъци на Аспаруховия мост във Варна. Една жена е пострадала при инцидента. Тя си е изкълчила глезена докато е слизал...

Причината за пожарите в Хакасия е неразрешено палене на треви, каза заместник-министърът по извънредните ситуации Александър Чуприян. По думите му, причината за пожарите в Хакасия „недвусмислено е неразрешено палене на треви“.

„Това е системно, ежегодно, повтарящо се явление“, отбелязва той.

По данни на Министерството на извънредните ситуации, в Русия ежегодно от палене на сухи треви изгарят стотици къщи.

Но според друга информация, от Сибирския център на руското министерство на извънредните ситуации, причината за възникването на пожара, който засегна 16 населени места в Хакасия е неспазване на правилата за противопожарна безопасност. Огънят е пламнал, след като неизвестни лица са опитали да изгорят отпадъци. Причината за излизането на стихията извън контрол са силните пориви на вятъра в района.

Осем броя авиационна техника на Министерството на извънредните ситуации на Русия са се включили в гасенето на пожарите,както и повече от 90 единици противопожарна техника. Това включва самолети Бе-200, Ил-76 и хеликоптери Ми-8.

Пожар наложи спешна евакуация на сградата на Канал 3

Пожар е избухнал в сградата на Канал 3 в столичния квартал "Красна поляна". Всички хора са изведени от сградата. По информация на Actu...

Министърът на извънредните ситуации в Русия Владимир Пучков подчерта, че „работата по гасенето на пожарите се извършва денонощно“.

„Под специален контрол е защитата и покриването на селищата и икономическите обекти“, каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com