Япония с нова военна стратегия: Разрешават се контраудари по територии на противника

1383
Япония с нова военна стратегия: Разрешават се контраудари по територии на противника
Снимка: Getty Images/Guliver

Японското правителство одобри нова стратегия за националната си сигурност. В документа вече се посочва правото на Япония да нанася контраудари по цели на територията на потенциален противник.

"В случай на ракетно нападение от страна на противник Япония трябва да разполага с капацитет за контраудар, т.е. способност да нанесе ефективен контраудар, за да предотврати по-нататъшни въоръжени нападения от страна на противника", се казва в документа.

Условията за контраудар включват нападение срещу Япония, заплаха за нейното съществуване чрез нападение от приятелска страна и отсъствие на подходящи средства за отблъскване на нападението. Освен това употребата на сила трябва да бъде сведена до минимум. 

Тайван задълбочава връзките по сигурността с Япония

Президентът на Тайван Цай Инг-уен обеща да задълбочи сътрудничеството в областта на сигурността с Япония, за да гарантира свободата в И...

ОЩЕ: Заради заплахите на Ким Чен Ун: Армията на САЩ създаде космическо подразделение в Южна Корея 

В новата си стратегия за национална сигурност Япония отбелязва също така необходимостта от подобряване на собствените си отбранителни способности във всички области, включително космическата и киберсигурността. Страната ще развие и способности за противодействие на новите видове оръжия като хиперзвукови и ракети с променливи траектории на полета.

Увеличаване на военните разходи

Япония също така затвърди и решението си да увеличи разходите за отбрана до 2% от БВП до 2027 г.

Японският министър-председател Фумио Кишида нареди бюджетът за отбрана през 2027 г. да бъде финансиран в размер на 8,9 трилиона йени (64,8 млрд. долара по текущия обменен курс). Това е около 1,7 пъти повече от тазгодишните 5,37 трилиона йени (39 млрд. долара). 

Япония дава 1 милион долара за украинските бежанци у нас

Правителството на Япония у нас е взело решение да предостави през 2023 г. помощ в размер на над 1 млн. щатски долара за украинските беж...

Токио е загрижен за влошаването на ситуацията в областта на сигурността заради ядрената ракетна програма на КНДР, нарастващата сила на Китай и ситуацията около Украйна. През текущата финансова година (която започна през април) разходите на Япония за отбрана се увеличиха с около 50 млрд. йени спрямо предходната година и достигнаха 5,37 трилиона йени, което е рекордно високо ниво. Още през следващата година се очаква тази сума да се увеличи с 25% до 6,8 трилиона йени (около 49 млрд. долара), съобщи агенция Kyodo.

Миролюбива нация

Въпреки всичко Япония заяви, че няма намерение да се превръща във военна сила. "Като миролюбива нация ние ще се посветим единствено на отбраната и няма да се превърнем във военна суперсила, която представлява заплаха за други държави. Няма промяна и в желанието ни да се придържаме към трите неядрени принципа", се казва в документа.

ОЩЕ: Япония купува от САЩ стотици крилати ракети Томахоук с обсег 1600 км 

Въпреки това Япония смята, че настоящата ситуация в света е най-сериозната от Втората световна война насам. "Като една от най-зрелите и стабилни демокрации в света, дори и в най-тежката и предизвикателна среда за сигурност след края на Втората световна война, Япония ще работи с други държави, за да отстоява и защитава универсалните ценности и принципи", се казва в текста на стратегията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" пое отговорност за атака срещу израелски войници

Напрежение: Байдън е спрял доставката на боеприпаси за Израел

Си Дзинпин пристигна във Франция - ето какво ще обсъждат с Макрон

Израел официално закри "Ал Джазира", обвини я в подстрекателство (ВИДЕО)

"Няма да спрем войната в Газа": Нетаняху с ясно послание към "Хамас"

"При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com