Япония срещу Русия. Възможно ли е японците да си вземат Курилските острови обратно?

27984
Япония срещу Русия. Възможно ли е японците да си вземат Курилските острови обратно?
Снимка: Getty Images

Войната на Русия срещу Украйна се проточва, така че Москва е принудена да насочва все повече военни и икономически ресурси към западната си граница. На този фон някои консерватори в Япония намекват, че пред Токио може би се открива възможност да си върне онова, което японците наричат "северни територии": стратегическите разположените острови, известни в Русия под името "Курилски", които Съветският съюз окупира през последните дни на Втората световна война.

Москва и Токио нееднократно са водили разговори за съдбата на тези острови, но до момента така и намират приемливо и за двете страни решение. Ето защо те и до днес не са подписали официално мирен договор.

Днешна Япония не възнамерява да използва военна сила за решаване на Курилския проблем, но съществуват надежди, че режимът на Путин може да отслабне и решението да стане възможно с помощта на дипломатически и икономически лостове. В същото време и Китай, който в някаква степен е съюзник на Русия, може би крои собствени планове за Курилските острови.

Още: Newsweek: Русия е планирала да атакува Япония през 2021 г.

Москва е под натиск на санкциите и неподчинението

Националистическият японски вестник "Санкей Шимбун" наскоро публикува статия, в която се говори за упадъка на Русия, онагледен от войната срещу Украйна и опита за метеж на Пригожин. Според вестника този опит показал, че "малка сухопътна сила, оборудвана с танкове и противовъздушни оръжия" може да предизвика загриженост за защитата на самата Москва. "А след като дори столицата е в такова положение, не означава ли това, че границите на Русия по същество са незащитени?" – пита японският вестник.

Според английския превод на статията, публикуван от портала Japan Forward, сега Япония трябвало да се подготви за различните сценарии, които биха възникнали след колапса или разпадането на Русия.

В друга публикация на "Санкей Шимбун" се изказва предположението, че по-нататъшни военни неуспехи на Руската федерация или граждански вълнения в страната могат да съборят режима на Путин. Това от своя страна можело да доведе до разпадането на страната, тъй като отдалечените федерални републики щели да потърсят независимост от Москва. При такова развитие на събитията Япония можела да успее да сключи сделка с новото правителство в Москва, като предложи икономическа помощ срещу връщането на Курилските острови. А дори да не падне от власт, Путин евентуално би бил склонен да размени островите срещу икономическа помощ, ако санкциите срещу Русия останат в сила.

Още: Русия отнема риболовните квоти на Япония за Курилските остров

Ехо от времето на Елцин

"Когато на власт беше Борис Елцин, Япония беше много близо до споразумение за поне частично връщане на Курилските острови срещу икономическа помощ, но тогава планът се провали", казва Йоичи Шимада, университетски професор по международни отношения. В интервю за ДВ професорът добавя, че този сценарий може да се повтори, ако Русия изпадне в хаос и на фона на многобройните си проблеми отново извади въпроса за островите на дневен ред.

Той обаче посочва и нещо друго: дипломатическите усилия на Токио може да се окажат излишни, ако Китай реши да използва военна сила, за да превземе руски територии в Далечния изток – нещо, което Япония просто не може да допусне.

Пътят на Китай към Тихоокеанския регион

Голяма част от руския Далечен изток до средата на 19 век спада към китайска Манджурия, а днешното китайско правителство сигурно се интересува от достъпа до енергия и суровини, скрити под обширните руски степи. Японски наблюдатели отбелязват, че напоследък Пекин е започнал да нарича руските далекоизточни градове с предишните им китайски имена – в този списък влизат дори Владивосток и остров Сахалин. Островът, на който живее 7-милионно руско население, няма големи шансове да се противопостави сам срещу едно евентуално китайско нападение.

Пекин положително има стратегически стимули да превземе и Курилските острови. Според професор Йоичи Шимада превземането на Курилските острови би осигурило на Китай "достъп до арктическия регион, както и военни пристанища директно в северната част на Тихия океан".

Още: Руснаците се провалят в Бахмут, Шойгу се зъби на Япония за Курилските острови (ВИДЕО)

Яков Зинберг, който също е професор по международни отношения, смята, че в сравнение с японските амбиции за северните територии, евентуалните китайски действия за навлизане в руския Далечен изток са "много по-реалистична възможност".

Дори ако Русия започне преговори с Япония за Курилските острови, Пекин бързо ще се намеси, за да постигне решение, което е по-благоприятно за Китай, казва Зинберг, който е професор в Токийския университет, но произхожда от Санкт Петербург. "За мен надеждите, че Русия изцяло ще колабира или ще се разпадне, не са много основателни", казва Зинберг. "Да, Русия може да бъде икономически отслабена, но едва ли бъде докарана дотам да отстъпва територии на Япония", казва професорът.

Още: Японският проблем на Путин: Напрежението за Курилските острови расте (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com