X
 
 

Японски министър за пръв път излиза в отпуск по майчинство

300 0
Японски министър за пръв път излиза в отпуск по майчинство
Снимка: Getty Images/Guliver
Японският министър на околната среда Шинджиро Коидзуми, син на бившия японски министър-председател Йониширо Коидзуми, възнамерява да вземе отпуск по майчинство за първородното си дете, което се очаква да се роди до края на януари, предаде БГНЕС.

Според телевизионния канал „NHK” министър Коидзуми ще вземе общо две седмици отпуск в рамките на три месеца след раждането на бебето. Очаква се основно ваканцията да се формира от по-кратък работен ден и дистанционна работа, за да не пострада работата на Коидзуми като министър и като член на парламента, съобщи РИА Новости.

Путин: Москва ще се стреми към мирен договор с Япония

Въпросът за мирен договор с Япония засяга не само двустранните отношения, но и сигурността и интересите на други държави, заяви Владими...

Той също така ще бъде по-активен при използването на формата на видео срещи и комуникация със служителите на министерството по електронна поща. Коиздуми се замисли за възможността за отпуск по майчинство от момента, в който научи за бременността на съпругата си - известен японски модел и телевизионна водеща. Това предизвика критики от страна на най-консервативната част от политиците на Либералдемократическата партия.

Окончателното решение за отпуск е у министъра е породено и от желанието да се промени самата атмосфера в японското общество по отношение на отпуските за родители.

Отпускът по майчинство е разрешен по закон в Япония и за двамата родители, но само незначителен процент мъже се ползват от това си право. Основната причина да не го правят е психологическа - мъжете се смущават да прехвърлят част от работата си върху плещите на колегите си. В същото време по-широкото въвеждане на родителски отпуск сред двата пола според експерти може да реши две основни задачи, които премиерът Абе постави пред правителството си: повишаване на раждаемостта и по-активното участие на жените в бизнеса.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално