Йеменските бунтовници освободиха шестима заложници

3664
Йеменските бунтовници освободиха шестима заложници
Снимка: Getty Images

Шиитските бунтовници в Йемен, хути, освободиха шестима чуждестранни заложници, които са излетели към съседен Оман, който участваше в преговорите за тяхното освобождаване. За съдбата на заложниците стана ясно на 20 септември, когато АП съобщи за постигнатата договорка.

Официални лица от хутите и служители на летището в държания от бунтовниците столичен град Сана, заявиха, че трима американци, двама саудитци и британски гражданин, задържани по-рано тази година, са били освободени и транспортирани до Оман.

Катар е изпратил 1000 войници в Йемен

Катар е изпратил около 1000 военнослужещи в Йемен за участие в наземна офанзива срещу бунтовниците хути (хуси), съобщава Al Jazeera. П...

Йемен е разкъсван от свирепи сражения между милициите на хутите и техните съюзници – лоялистите на бившия президент Али Абдула Салех – и местните сунитски радикали, южното движение за независимост, действащо в района на пристанищния град Аден, както и войските на сегашния президент Абд Раббу Мансур Хади. Конфликтът ескалира през март тази година, когато Саудитска Арабия формира коалиция, подкрепена от САЩ, за нанасяне на въздушни удари по хутите.

Длъжностни лица от хутите отказват да кажат защо са държали заложниците, но заявиха, че поне един от тях е журналист, който „влязъл в страната незаконно“ и „работи без да уведоми властите“.

Делегация от хутите замина заедно със заложниците за Оман, където подновиха преговорите с пратеника на ООН за Йемен, Исмаил Улд Шейх Ахмад. Делегацията е придружена от член на партията на бившия йеменски президент Салех.

През юни, журналистът на свободна практика Кейси Куумбс, държан от бунтовниците, беше пуснат на свобода. След освобождаването му, в което участва отново Оман, говорителката на Държавния департамент Мари Харф заяви, че американското правителство работи по освобождаването на няколко американци, задържани в Йемен.

Десетки мирни граждани загинаха при въздушни удари в Йемен

Десетки души, предимно мирни граждани са загинали в сражения и в резултат на въздушни удари в йеменския град Таиз, съобщава AFP. По ду...

Миналият месец, Обединените арабски емирства, помогнаха на британеца Дъглас Семпъл, служител на „Бритиш петролиъм“, който беше задържан в продължение на 18 месеца, след като беше отвлечен от Ал Кайда в Йемен. Групировката разшири обхвата си в страната на фона на сраженията между хутите и техните опоненти.

Автор:Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com