Жертвите на кървавата талибанска атака над училище в Пешавар се увеличават

20676
Жертвите на кървавата талибанска атака над училище в Пешавар се увеличават

Кървавата баня в училище в Пешавар, в което учат главно деца на военни, взе най-малко 135 души, а ранените са на 100 души. Това съобщиха властите в Пакистан, след като и последният нападател на учебното заведение беше убит.

Това е най-смъртоносната атака, извършена от талибани на територията на Пакистан, информира BBC.

Светът е в потрес от трагедията в Пакистан

Вече 130 са жертвите от атаката на талибани в училище в пакистанския град Пешавар. Над 80 от тях са деца на възраст между 12 и 16 годин...

Тепърва ще стават ясни имената на загиналите, но със сигурност сред тях са всички нападатели – засега шестима според официални източници. Предполага се, че талибаните всъщност са искали да избият възможно най-много ученици и персонал на училището, а не да вземат заложници, както първоначално се смяташе.

Отговорност за нападението пое групировката "Техрийке Талибан“. Според изявлението ѝ атаката е отмъщение за военната офанзива срещу талибаните в района на Северен Вазиристан. Едно от оцелелите деца обаче разказало на полицията, че терористите имали чуждестранен акцент и не говорели на местните езици урду или пущу, а на арабски.

Официално изявление публикува и Малала Юсуфзай – 17-годишното пакистанско момиче, което е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир. През 2012 г. Малала бе простреляна от талибани заради кампанията ѝ за образование на момичетата.

„Сърцето ми е разбито от този безумен и жесток акт на терор в Пешавар. Невинните деца нямат място в подобен ужас. Осъждам подобни страхливи постъпки и заявявам подкрепата си за правителството и армията на Пакистан. Заедно с милиони други по света оплаквам децата, мои братя и сестри – но ние никога няма да бъдем победени“, заявява Малала.

Ужас в Пакистан, талибани нападнаха училище и убиха над 120 души*

Талибани нападнаха училище за деца на военнослужещи в пакистанския град Пешавар и убиха най-малко 126 души, 84 от които - ученици. Екст...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com