Йоджалан отправи предупреждение от затвора

31180
Йоджалан отправи предупреждение от затвора

От затвора кюрдският лидер Абдула Йоджалан предупреди, че мирният процес с турската държава не може да остане завинаги в състояние на неопределеност и призова правителството да действа, предаде БГНЕС.

"Въпреки всички препятстви,я нашата воля за мир остава каквато бе от първия ден, но трябва да се знае, че тя не може да остане завинаги в състояние на неопределеност", заяви Йоджалан, чието становище бе огласено от прокюрдски депутати, посетили го в затвора.

Обявената за незаконна Кюрдска работническа партия (ПКК), чийто лидер е Йоджалан, обяви примирие през март 2013 г. миналата година - след месеци на тайни преговори с властите. Но мирният процес в застой, откакто през септември кюрдски бунтовници обявиха, че спират изтеглянето си от турска територия, обвинявайки правителството, че не изпълнява поетите обещания.

Миналия месец турското правителство внесе в парламента пакет от реформи, чиято цел е да подкрепи правата на кюрдската общност в Турция. Но кюрдите твърдят, че реформите са недостатъчни и настояват за освобождаване на политическите затворници, премахване на ограниченията за обучаване на кюрдски език в държавните училища и премахване на 10-процентната бариера за влизане в 550-членния парламент.

Самият Йоджалан излежава доживотна присъда за антидържавна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com