Как миротворческият контингент в Нагорни Карабах пое мисията си (ВИДЕО)

2463
Как миротворческият контингент в Нагорни Карабах пое мисията си (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече е известно, че за контрол по изпълнение на договореностите по прекратяване на огъня и бойните действия на територията на Нагорни Карабах и Лачинския коридор е въведен руски миротворчески контингент.

Сайтът bmpd.livejournal.com с позоваване на руското МО съобщи, че основа на контингента са подразделения на 15-а отделна мотострелкова бригада на Централния военен окръг с численост 1960 военнослужещи, 90 БТР, 380 броя автомобилна и специална техника. Бронетранспортьорите са БТР-82А, бронираните автомобили са „Тигр” и „Тайфун”. Те ще бъдат осигурени от армейска авиация и комплекси с безпилотни летателни апарати.

Опозиционери в Армения са против руските миротворци, искат войната в Арцах да продължи

Управляващата парламентарна фракция „Моята крачка” предлага на опозицията, искаща оставката на премиера Никол Пашинян, да с...

Вън от съмнение е, че оперативността при задействане на контингента е благодарение на това, че руската страна се е подготвила перфектно за мисията далеч преди да бъде сключено споразумението за прекратяване на огъня – планирала е контролните пунктове, направила е разчет на бойните средства, прехвърлянето им в Нагорни Карабах и вече е подготвила военнослужещите и командването.

Военнослужещите ще бъдат компактно разположени на 16 наблюдателни пункта покрай линията на съприкосновение на страните в Нагорни Карабах и покрай Лачинския коридор. В техния състав ще има и военна полиция, която ще патрулира покрай разграничителната линия и ще съпровожда движението и превозите на транспортните средства.

Още на 10 ноември сутринта е започнало прехвърлянето на руския миротворчески контингент заедно с техниката от руското летище Уляновск на Еребуни в Армения с военни самолети Ил-76 и Ан-124.

През първото денонощие са изпълнени 27 полета, като са превозени 414 военнослужещи и 54 броя автомобилна и специална техника, 2 комплекса БПЛА. Пребазирани са и 8 вертолета.

Веднага са взети под контрол Лачинския коридор и участък от шосето Лачин – совхоз Лисогорски с поставяне на временни наблюдателни пунктове.

Прекратявайки войната в Нагорни Карабах, Русия спаси Донбас и Приднестровието

След разпадането на СССР Москва даде възможност на желаещите да напуснат конгломерата и да образуват свои държави. Русия е пример как с...

Основните сили след разтоварването на летище Еребуни извършили 300-километров марш, като ще се съсредоточат в района на селището Горис.

Планирано е от 12 ноември да бъдат разположени наблюдателни постове в зоната за отговорност „Юг”, където само преди два дни се водеха ожесточени боеве.

Организирано е непрекъснато взаимодействие с генералните щабове на ВС на Армения и Азербайджан. С тях вече са уточнени параметрите на миротворческата мисия.

В руския ГЩ вече работи група за бойно управление, осигуряваща мониторинг на обстановката в денонощен режим.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com