Как войната в Нагорни Карабах ще се отрази на Русия?

4844
Как войната в Нагорни Карабах ще се отрази на Русия?
Снимка: Getty

Войната в Нагорни Карабах може много болезнено да се отрази на Русия и други съседни държави. Според агенция topcor.ru, прехвърлените в Закавказието от Сирия бунтовници-ислямисти вече започнали да действат на територията на страната, а това заплашва Северен Кавказ с нова терористична война.

Още преди седмица в чеченската столица Грозни станала първата престрелка, в която били убити четирима терористи, а Руската гвардия дала двама убити и един ранен.

Тежките сражения между Азербайджан и Армения продължават

Тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах не спират въпреки повторно обявеното прекратяване на огъ...

Държавният глава Рамзан Кадиров коментирал в социалните мрежи ситуацията по следния начин: „В последно време тези дяволи бягаха извън Русия, криеха се в Сирия и в други страни. Сега получиха поръчка от своите западни спонсори, върнаха се и решиха да проведат редица терористични актове.”

Всъщност борбата с тероризма в Чечня изобщо не е прекратявана. Руски медии съобщават, че за последните 2 г. спецслужбите са предотвратили 36 терористични акта, задържали са почти 150 заподозрени в подготовка за атентати, разкрити са 35 законспирирани клетки на терористични организации.

Според topcor.ru, руската граница в Северен Кавказ за голямо съжаление не е плътно затворена поради нейния високопланински характер. Съседите също не са достатъчно добронамерени. Още преди войната през 2008 г. Грузия с право е считана за главна транзитна територия за преминаване на терористи в Чечня по планински пътеки и от корумпирани грузински граничари. А след като Москва призна независимостта на Абхазия и на Южна Осетия от Тбилиси нищо позитивно РФ не може да очаква.

Азербайджан също се превръща във враждебна страна спрямо Русия. Според многобройни съобщения Анкара с разрешение на Баку прехвърля джихадисти от Сирия против Армения в Карабах. Турците плащат на ислямистите за война с християните от 1,5 до 2 хиляди долара месечно.

Въпреки примирието: Бомбардираха столицата на Нагорни Карабах

Столицата на сепаратистката област Нагорни Карабах, Степанакерт, днес отново беше бомбардирана. Това се случва за пръв път след влизане...

Според военни експерти, унищожените в Грозни джихадисти пристигнали в Чечня от Азербайджан транзит през Дагестан. Всичко това предизвиква безпокойството на Русия и другите регионални държави. Опасни са терористите не са само на бойното поле в Нагорни Карабах, но и преди всичко с носените от тях идеи. Всеки от тях може да сформира нова терористична клетка. Сред тях има привърженици на Ислямска държава, „Джебхат ан-Нусра”, „Дивизия Султан Мурад” и „Фиркат ал-Хамза”. Последните са считани за протурски организации. Това означава, че в Закавказието се създава ново терористично нелегално движение, на което Анкара може да влияе.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия