Какво се случи в Сидни - въпроси, които чакат отговори

9639
Какво се случи в Сидни - въпроси, които чакат отговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво се случи, за да бъдат застреляни двама невинни граждани в центъра на един от най-големите градове в света – Сидни? Този, а и много други въпроси започнаха да се появяват и да притискат австралийската полиция и властите на Зеления континент.

Най-неудобният и щекотлив въпрос, който австралийската общественост и австралийските медии поставят, е следният – как похитителят Ман Харон Монис, който е бил с повдигнато обвинение в съучастничество в убийството на бившата си съпруга и срещу когото е имало 40 сигнала за сексуално насилие, е успял да се сдобие с боен арсенал? Засега всъщност не е ясно дали той законно е взел огнестрелното оръжие или не. В регистрите на щата Нов Южен Уелс не е открито името на Монис като собственик на огнестрелно оръжие, но той е живял и в щата Западна Австралия, а засега информация какво е положението там няма.

Сидни показва нуждата от единност срещу тероризма

Ужасяващата заложническа криза в Сидни подчерта необходимостта от това всички страни да се обединят в борбата с язвата на тероризма, к...

Сигналите за сексуално насилие срещу Монис са от времената, когато иранският бежанец е проповядвал принципите на сунитското течение на исляма и се е наричал „духовен водач”. Но не е само това – през 2013 година Шейх Харон, както предпочита да се нарича Монис, се е признал за виновен за това, че е изпращал писма до роднини на австралийски военнослужещи, в които пишел „Вие сте войници на Хитлер”.

Оказва се, че в щата Нов Южен Уелс вече е приет закон, според който хора с криминално досие няма да могат да притежават законно огнестрелно оръжие. Става въпрос за хора с повдигнато обвинение или такива, срещу които има основателно подозрение за извършено престъпление. Такива случаи са случаи на домашно насилие. По ирония на съдбата тази мярка обаче влиза в сила в началото на следващата година. Главният прокурор на Нов Южен Уелс Брад Хазард вече говори по темата и изрази страшното си разочарование от този ироничен обрат на съдбата.

Остава и въпросът защо полицията реши да влезе в шоколадовото кафене със сила след 16 часа преговори. Официалното обяснение на шефа на полицията на Нов Южен Уелс Андрю Скипионе е, че силите на реда са щурмували сградата, след като са чули стрелба вътре. Какво точно се е случило, тепърва ще се изяснява. Ясно засега е само едно –38-годишната Катрина Доусън и 34-годишният Тори Джонсън загинаха при акцията.

По материали на ABC, CNN, Independent

Похитителят от Сидни е застрелян, загинали са още двама*

Трима души са загинали, а още трима ранени след акцията, която силите за сигурност проведоха в кафето на Lindt в Синди. Там ислямист дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com