Камчатски вулкан се събуди и изхвърли пепел на 7 км височина

4996
Камчатски вулкан се събуди и изхвърли пепел на 7 км височина

Вулканът Шивелуч на остров Камчатка изхвърли пепел на височина до 7 км над морското равнище, съобщи ТАСС. Това е второ изхвърляне на пепел за ден. Общата продължителност на двете вулканични активни явления е била половин час. Първият стълб от пепел се издигна на 5 км. Освен въвеждане на забрана за полети в района на вулкана, сега няма други последствия. Пепелта се разстила над близката до вулкана част от Тихия океан.

Понякога пепелта достига височина над 10 км над морското равнище, а вулканичният шлейф се разтяга на десетки километри по посока на вятъра.

Вече 48 са жертвите на японския вулкан Онтеке

В подножието на японския вулкан Онтаке бяха открити 12 нови тела, с което броят на жертвите вече е 48 и с голяма вероятност да продъл...

Възрастта на вулкана е около 70 хиляди години. Той е най-северният вулкан на полуостров Камчатка в руския Далечен изток. Височината му е над 3000 метра. Силните изригвания на Шивелуч се наблюдават повече от 2 века и той обикновено е под наблюдение на вулканолози, а в последно време го посещават много любители на "вулканския" туризъм. През 2004-2005 година вулканът така се разбушува, че стихията свали височината на планината със 115 м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com