Катар избра парламент, но нито една жена не спечели

1903
Катар избра парламент, но нито една жена не спечели
Снимка: Getty Images/Guliver

За първи път в историята на страната населението на Катар избра депутати в Меджлис ал-Шура (консултативен съвет с парламентарни функции), предаде БГНЕС. Нито една жена кандидат не можа да спечели, 30 места в парламента заеха мъже, съобщи на пресконференция след обобщаване на резултатите от изборите ръководителят на наблюдателната комисия Мажид ал-Хулейфи.

Изборите за Меджлиса ал-Шура бяха проведени в събота, според постановлението на емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, който след многобройни отлагания миналата година все пак реши да проведе гласуване за избор на 30 от 45 депутати.

"Избирателната активност на изборите беше 63,5%. 233 кандидати кандидатстваха за 30 места, от които 26 бяха жени", каза ал Хулейфи и посочи имената на победителите в 30 избирателни района.

Както каза пред РИА Новости един от избирателите, Хасан ал-Слайти, „провеждането на изборите се превърна в нова глава в историята на Катар, тъй като за разлика от назначаваните преди това депутати, на изборите хората имаха ясно разбиране за това, което кандидатите искаха да им предложат и какво могат да направят“.

Жените също бяха много ентусиазирани от първите избори в страната, въпреки факта, че в традиционното патриархално общество те имат малък шанс да влязат в парламента чрез изборния процес.

„По-рано властите са избирали вместо нас, но сега ние, хората, го направихме и това е важно за бъдещето на страната, за нейното развитие и се радваме, че сме част от този процес“, споделя един от гласоподавателите в интервю за РИА Новости.

Консултативният съвет е учреден в Катар през 1972 г. при емир Халифа бин Хамад Ал Тани и се състои от 20 членове, назначавани от държавния глава.

Съгласно първата постоянна конституция на Катар, приета през 2003 г., 30 членове на парламента трябва да бъдат избрани, а 15 - да бъдат назначени от емира, но след това решение в него заседават само законодатели, назначени от емира, а избори са насрочвани и отлагани няколко пъти. За последно решение за провеждане на избори през 2013 г. беше взето от емира на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани през 2011 г. на фона на събитията от „Арабската пролет“, но по-късно правомощията на Меджлис ал-Шура бяха разширени.

Според конституцията на страната консултативният съвет след изборите трябва официално да стане законодателен орган, той е упълномощен да одобрява параметрите на бюджета, да разработва, обсъжда и поставя на гласуване предложените законопроекти, които се приемат в случай на получаване на две трети от гласовете на депутатите и одобрението на емира. Освен това съветът наблюдава дейността на министерствата и може да гласува за внасяне на вот на недоверие към тях. Мандатът на депутатите е четири години. 30 депутати се избират според мажоритарната система (един депутат от 30 избирателни окръга) в хода на всеобщо пряко тайно гласуване. Кандидати за депутати могат да станат коренни жители на Катар (чиито предци са живели в страната преди 1930 г.), които са на възраст над 30 години, владеещи арабски език, които не са осъждани, включително за престъпления, свързани с неморално поведение.

Правото на глас са получили неосъждани местни жители на емирството над 18 години.

Още: Катар провежда първите си парламентарни избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com