Кемал Кълъчдароглу: Партията ще вземе решението за оставката ми

1054
Кемал Кълъчдароглу: Партията ще вземе решението за оставката ми
Снимка: Getty images

Кандидатът за президент на обединената опозиция в Турция Кемал Кълъчдароглу, който загуби изборите срещу сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, обяви, че няма да вземе сам решението дали да подаде оставка като лидер на Народнорепубликанската партия (НРП), предаде турската частна телевизия НТВ.

Запитан дали ще се оттегли от лидерския пост в НРП след неуспеха си на изборите за президент, Кълъчдароглу отговори: "Всички ще вземем заедно решение". Той напомни за заседанията, които му предстои да проведе с партийното ръководство, като посочи, че ще бъдат направени анализи и проведени дискусии "и всички заедно ще решим". "В НРП всяко мнение може да бъде лесно изказано, обсъдено и в края на този процес упълномощените партийни съвети взимат решение. В момента преживяваме такъв процес", каза той.

Какво да очакваме от преизбрания Реджеп Ердоган?

След две десетилетия на власт Реджеп Тайип Ердоган затвърди господството си в турската политика с победа на президентските избори в нед...

Според официалните окончателни резултати от изборите за президент президентът Реджеп Тайип Ердоган печели втория кръг на 28 май с 52,18 процента срещу 47,82 процента за Кълъчдароглу, който бе издигнат за кандидат от шестпартийна предизборна коалиция. На първия кръг на президентските избори, който се състоя на 14 май, Ердоган получи 49,24 процента от гласовете, а Кемал Кълъчдароглу - 45,07 процента.

74-годишният Кълъчдароглу влиза в политиката едва след като се пенсионира през 1999 г. През 2002 г. става депутат от Истанбул от кемалистката НРП на същите избори, които довеждат за първи път на власт Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. През 2007 г. е преизбран в парламента.

През 2009 г. неуспешно се бори на изборите за кмет на Истанбул, а през 2010 г., след като политикът ветеран Дениз Байкал подава оставка като председател на НРП след скандал с изтекъл видеозапис, Кълъчдароглу става председател на партията, предаде БТА.

В политическата си кариера Кълъчдароглу се налага като яростен борец срещу корупцията, а като партиен лидер повежда НРП към тихо реформиране от агресивен кемализъм към съвременна европейска социалдемокрация. Лидерът на НРП е семеен и има четири деца.

Турските избиратели в България предпочетоха Кълъчдароглу на балотажа

Общо 72,47 на сто от гласовете в България за балотажа на президентските избори в Турция са за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдарогл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия