Ким Чен Ун бесен на синоптиците - правели грешни прогнози

19263
Ким Чен Ун бесен на синоптиците - правели грешни прогнози
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Северна Корея Ким Чен Ун наложи цензура на метеорологичната служба в страната заради "неправилни" прогнози за времето, предаде БГНЕС.

Ким Чен Ун отправи критики към научния метод, използван за наблюдения, и призова за използването на модерно оборудване. Той смъмри синоптиците по време на посещение в Хидро-метеорологичната служба, предава Корейската централна информационна агенция (КЦТА).

"Има много неправилни прогнози, тъй като метеорологичното наблюдение не е базирано на модерна и научна основа", каза лидерът и призова агенцията да подобри "фундаментално" работата и оборудването си. Точните прогнози са необходими за предпазване на "живота и собствеността" на хората от бедствия, причинени от "ненормални климатични явления", каза още той.

Описвайки метеорологичната служба като "много важна работа, която пряко засяга икономическите дела", севернокорейският лидер подчерта необходимостта от "модернизиране на оборудването за метеорологично наблюдение на високо ниво".

Няма информация кога президентът е посетил агенцията. Публичните критики от страна на високопоставени представители на правителството по време на визити се случват много рядко. КЦТА публикува снимки без дата, на които Ким Чен Ун дава "инструкции на терен" в метеорологичната агенция в столицата. Част от присъстващите на снимките са въоръжени.

Северна Корея често изпитва хроничен недостиг на храна. Ситуацията се усложнява от наводнения, суша и лошо управление.

През май държавната медия съобщи, че Северна Корея е поразена от най-лошата пролетна суша от повече от 30 години, а съществуването на хиляди декари насаждения е под въпрос. По време на недостиг на храна в края на 90-те години стотици хиляди севернокорейци загинаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com