Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай атакува Тайван с хиляди търговски кораби?

27 май 2024, 19:52 часа • 3456 прочитания

Китай подготвя армада от фериботи и цивилни кораби за нахлуване в Тайван. Това твърди британският The Telegraph, като се позовава на свои източници.

През последните седмици от Пекин идват все по-красноречиви сигнали, че Китай се подготвя усилено за война срещу Тайван. Според източници на The Telegraph, обаче, страната страда от недостиг на десантни кораби и точно затова подготвя граждански плавателни съдове, които да бъдат използвани в десанта. Според плана на Китай, тази своеобразна армада може да бъде изпратена към острова, след като авиацията унищожи бреговата защита на Тайван.

Още: Десетки военни самолети и кораби: Китай не спира да заплашва Тайван

Десантът на войски под огън е една от най-трудните военни маневри, уточнява изданието. Въпреки това, Китай вярва, че е в състояние да предислоцира 300 000 превозни средства през Тайванския проток за 10 дни. 

Специалисти смятат, че ръководителят на Китай Си Дзинпин е наредил на военните да бъдат готови да превземат Тайван до 2027 г. По-рано анализатори смятаха, че Пекин няма да е в състояние да осъществи плана си по-рано от 2026-та. Военните маневри и свидетелствата за засилена активност на китайските военни обаче карат мнозина да смятат, че тази оценка е погрешна и китайското нахлуване е все по-близо. 

Още: Ракети поразяват най-важните градове в Тайван: Китай публикува симулация (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес