Китай очаква по 3 млн. бебета годишно повече

3469
Китай очаква по 3 млн. бебета годишно повече
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 3 милиона бебета ще се раждат на година, след като Пекин премахна противоречивата си политика за „едно дете”, давайки възможност на всички двойки да имат по две деца, предаде БГНЕС.

Десетилетията на строгото, а понякога и брутално правоприлагане, доведе до бързо застаряване и намалена работна сила сред 1,37 милиарда души, живеещи в Китай. Промяната в закона беше обявена след ключова среща на комунистическата партия през миналия месец, на която беше позволено на 90 милиона китайки да имат второ дете. Но половината от тях са на възраст между 40 и 49 години, което ограничава тяхното желание или способност да раждат деца.

Преди промяната 50 милиона жени са имали право да имат второ дете заради различни изключения - селски семейства, чието първото дете е момиче, двойки, където единият е единствено дете и етнически малцинства.

При обявяването на промяната се подхраниха спекулациите за бум на бебетата, който ще тласне икономиката нагоре, но много китайски двойки не искат повече деца, така че ефектът от промяната остава неясен.

През 2014 г . в Китай са регистрирани 17 млн. раждания, а според властите новата политика ще осигури по още три милиона бебета годишно през следващите пет години.

Това ще добави общо около 30 милиона души към работната сила през 2050 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com