Китай официално премахне политиката си за едно дете в семейството

4173
Китай официално премахне политиката си за едно дете в семейството
Снимка: Getty Images / Guliver

Китай официално сложи край на своята спорна политика за едно дете, позволявайки на всички двойки в страната да имат по две деца. Това се казва в съобщение на китайската Комунистическа партия, след проведена 4-дневна среща в Пекин, в която се планира курса на икономиката на страна за следващите 5 години.

Решението, което се очакваше да се случи тази година, сложи край на 35-годишните "драконовски мерки за контрол на раждаемостта", които са сочени за причина за масови принудителни аборти и основа за създаването на демографска „бомба със закъснител“. Пекин прие през 1980 г. политиката за едно дете.

Икономисти и анализатори от години твърдят, че страхът за бъдещето на китайската икономика ще принуди китайските власти да се откажат от политиката "едно дете в семейството". Ако на китайците не бъде разрешено да раждат повече от едно дете, страната ще се състари по-бързо, отколкото ще забогатее, смятат експерти.

Демографията дълго време беше главният съюзник на китайската икономика. Страната с най-голямото население на света се превърна в световна фабрика; първоначално в тази фабрика шиеха чорапи и палта, сега правят машини, индустриално оборудване, мебели и автомобили. Но от съюзник националната демография се превръща в неин враг: икономистите все по-често предупреждават китайските власти, че работната сила намалява с всяка изминала година.

"Новата нормалност" на китайската икономика

Китай е готов да утвърди новия, 13-ти по ред петилетен план, предвиждащ промяна в икономическия модел на развитие. Забавянето на растеж...

Икономистите на Morgan Stanley заявиха в анализ от 2013 г., че идеалното съотношение на възрастни, деца и граждани в трудоспособна възраст е съвпаднало с периода на икономически бум в Китай, но сега става все по-лошо и по-лошо. Главният икономист на изследователския център на финансовата група Nomura Ричард Ку също предупреди, че демографията ще престане да бъде положителен фактор за развитието на китайския растеж и ще започне да оказва негативно въздействие върху икономиката. По същество това означава, че "нацията ще се състари, преди да забогатее", което вероятно е и една от причините за сегашното решение на властите в Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия