Китай прие нов закон, с който да облекчи чуждестранните инвеститори

1647
Китай прие нов закон, с който да облекчи чуждестранните инвеститори
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайският парламент одобри закон за чуждестранните инвестиции, който беше задействан по ускорена процедура и може да послужи като маслинова клонка в търговските преговори със САЩ, предаде БГНЕС.

Законодателството има за цел да се справи с дългогодишни оплаквания от чуждестранни компании, но американските и европейските търговски камари изразиха загриженост, че не им е предоставено достатъчно време да дадат своя принос.

САЩ и Китай са близо до постигането на търговска сделка

САЩ и Китай са близко до постигането на важна търговска сделка, с която и двете страни ще смъкнат митата, които вдигнаха заради търговс...

Националният Народен конгрес на Китай гласува с 2 929 в полза на закона - с 8 "против" и 8 "въздържали се" - едва три месеца след обсъждането на първия проект, необичайно бърз обрат за законодателната власт, която се събира веднъж годишно. Този ход идва, след като американските и китайските преговарящи проведоха сложни преговори, насочени към разрешаване на търговската война, ударила бизнеса с тарифи от над 360 млрд. долара в двупосочната търговия.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че преговорите трябва да приключат в рамките на четири седмици, добавяйки: "Получаваме това, което трябва".

Главният търговски представител на Китай Лиу Хе проведе телефонни разговори с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и американския търговски представител Робърт Лайтхайзер, като официалната китайска информационна агенция "Синхуа" твърди, че е постигнат "значителен напредък".

Законопроектът ще премахне изискването за чуждестранни предприятия да прехвърлят собствено патентовани технологии към китайски партньори в съвместни предприятия и да предпази от "незаконна намеса на правителството" - важни точки в търговските преговори. Той също така обещава да премахне процеса на "одобрение за всеки отделен случай" за чуждестранни инвестиции, твърдят официални лица.

Тръмп реши да не налага допълнителни мита на Китай - засега

САЩ ще отложат планираното увеличение на митата за внос на стоки от Китай на стойност 200 милиарда долара след "сериозния прогрес", кой...

Промените ще гарантират, че чуждестранните инвеститори ще се ползват от същите привилегии като китайските компании в повечето сектори, с изключение на тези, поставени в "негативен списък". Пекин използва негативни списъци, за да идентифицира области, които или са извън границите на недържавните предприятия, или изискват от тях да преминат през процес на кандидатстване и одобрение.

Американската търговска камара в Китай заяви в изявление тази седмица, че "приветства и оценява това законодателно усилие за подобряване на климата на чуждестранните инвестиции". Но тя добави, че е загрижена, че "такъв важен и потенциално широкообхватен законодателен акт ще бъде приет без обширни консултации и принос от заинтересованите страни в индустрията".

Законът трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Пекин вижда нормата като средство за привличане на повече чуждестранни инвестиции, тъй като икономиката му се забавя, а миналата седмица правителството представи цел за растеж от 6,0 до 6,5% тази година, което е спад от ръста със 6,6% през 2018 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com