Китай си измисли нов повод да увеличи агресията срещу Тайван

2035
Китай си измисли нов повод да увеличи агресията срещу Тайван
Снимка: Getty Images

Вицепрезидентът на Тайван и кандидат за държавен глава Лай Чинг-те от Демократичната прогресивна партия (ДПП) ще премине транзитно през САЩ на 12 и 16 август. Сега Китай представя този ход като провокативна криза, която има за цел да оправдае засилената военноморска и въздушна дейност на китайската Народноосвободителна армия (НОАК) около Тайван.

Нормализирането на тази военна дейност край бреговете на острова би подкрепило кампанията за принуда на Китайската комунистическа партия (ККП) за предизвикване на обединение между Китай и Тайван при условията на Пекин, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Китай не признава Тайван като суверенна държава и има претенции да върне в границите си отцепилия се в средата на миналия век демократично управляван остров - включително чрез военна инвазия, както сочат всички действия на президента Си Дзинпин. 

Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

Китайската армия месеци наред провежда агресивни военни учения в Тайванския проток, като в редица от случаите нейни кораби, самолети или хеликоптери преминаваха линията, която се води граница между двете страни.

Лай в САЩ - гняв в Пекин

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те ще пристигне в Ню Йорк на 12 август на път за Парагвай, за да присъства на встъпването в длъжност на парагвайския президент Сантяго Паласиос, което е насрочено за 15 август. На 16 август Лай ще пристигне в Сан Франциско в рамките на обратното си пътуване до Тайван. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза през юли, че няма причина Китай да използва този транзит като претекст за провокативни действия.

В Китайската народна република (КНР) обаче мнението е точно обратното. Министерството на външните работи, Службата по въпросите на Тайван и държавните медии неточно представят планирания транзит на Лай като безразсъден ход, допринасящ за независимостта на Тайван, пише ISW. МВнР в Пекин заявява, че Китайската комунистическа партия (ККП) ще предприеме "твърди мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната". Това може да се тълкува като увеличаване на агресията с учения и стрелби край острова.

Твърди се още, че транзитът щял да застраши мира в Тайванския проток. Контролираният от ККП вестник "Глобал таймс" сравни Лай с престъпник, който не е наказан за извършено престъпление. Изданието пише, че така САЩ манипулирали общественото мнение в Тайван, за да настояват за тайванска независимост.

ОЩЕ: Китай и войната в Украйна: Изводите на Пекин за бъдещето

Китай се готви за нова доза агресия

Представяната провокативна криза е част от тенденцията в съобщенията на ККП, целящи да оправдаят засилената военноморска и въздушна дейност на Народноосвободителната армия (НОАК) около Тайван. На 18 юли "Глобал таймс" написа, че в Тайванския проток е налице ново нормално положение, при което китайската страна "е увеличила способността си да контролира въздушното и морското пространство през пролива, за да възпре намесата". Нормализирането на по-голямата активност на НОАК около Тайван предоставя оперативни предимства на армията, като поставя военните сили на Китай пред заплахата от потенциална военна криза, различна от инвазия, на която те трябва да бъдат постоянно готови да реагират, анализират американските експерти.

ОЩЕ: САЩ предоставиха на Тайван военна помощ за 345 млн. долара, въпреки протестите от Китай

През последните три години военновъздушните сили на НОАК нормализираха нарушенията на зоната за идентификация на въздушната отбрана на Тайван. ISW твърди още, че НОАК отново се подготвя да използва и военноморски средства по време на транзита на високопоставен служител на Тайван през САЩ, както го стори и в случая с тайванския президент Цай Инуън миналата година.

В Тайван през 2024 г. предстоят избори. Как Китай се намесва и какво трябва да знаете за политическия спектър на острова - вижте тук:

В Тайван идват избори, а китайските комунисти вече се намесват с любопитни методи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

„Спрете да заплашвате Тайван“: Новият тайвански президент се обърна към Китай

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер (ВИДЕО)

Техеран обяви: Няма признаци на живот от мястото на катастрофата с Раиси

Мнение: Нахлуването в Рафах е в полза на Нетаняху, но не помага на Израел

Китай санкционира американски компании заради износ на оръжие за Тайван

Новият президент на Тайван встъпи в длъжност

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни пътуват към мястото (ВИДЕО)

Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Животът на иранския президент е в опасност, издирвателната операция продължава часове (ВИДЕО)

Хеликоптер, превозващ президента и външния министър на Иран, е катастрофирал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com