Кюрдите спират борбата с ИД, Тръмп моли Ердоган да не бъде глупак и дава инициатива на Русия

3413
Кюрдите спират борбата с ИД, Тръмп моли Ердоган да не бъде глупак и дава инициатива на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на Сирийските демократични сили (СДС), които са под атака от страна турската армия след изтеглянето на американските войски, обяви, че "замразяват" операциите срещу ИДИЛ, предаде БГНЕС.

"Замразяваме своите действия срещу ИДИЛ", заяви Мазлум Абди пред кюрдския телевизионен канал Ронахи. Сирийските демократични сили, които помогнаха в победата срещу ИДИЛ с помощта на водената от САЩ коалиция, обявиха, че ще извършват операции само за самозащита.

ООН излезе с нови предупреждения за ИД в Сирия

Съветът за сигурност на ООН излезе с общо изявление за това, че е налице риск от „разпръскване“ на затворници, членове на р...

Междувременно турският вестник Daily Sabah обяви в своя статия, цитирана от Агенция "Фокус", че СДС са били тренирани от американците специално да окажат съпротива при операция на турската армия. Информацията идва американски офицер, който е работил със СДС и е заявил, че кюрдските сили са получили сложно военно обучение, включително за това как да построят цяла мрежа от подземни тунели под ключови градове в региона, като предпазна мярка срещу турска военна кампания. Според него, кюрдите са започнали да работят по тунелите след като Турция е завзела град Африн през 2018 година.

Освен това, обучението включвало как "да се защитават в дълбочина" -  военна стратегия, която цели да забави атакуваща сила.

Същевременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил писмо до президента на Турция Реджеп Ердоган на 9 октомври, в деня, в който започна турската операция в Сирия, с молба да не "бъде глупак", съобщи CNN като цитира части от документа.

"Нека да сключим добра сделка! Вие не искате да носите отговорността за безмилостните убийства на хиляди хора и аз не искам да нося отговорността за унищожаването на турската икономика - но ще го направя. Вече ви дадох да усетите малко от това със случая с пастора Брансън. Не бъдете упорит човек. Не играйте глупака", пише Тръмп на Ердоган.

Сега, обаче, на пресконференция в Белия дом, Тръмп де факто подкрепи Ердоган и обяви, че Кюрдската работническа партия ПКК, която от десетилетия се бори срещу Анкара, "вероятно е по-голяма терористична заплаха от ИДИЛ".

Захариева: България не подкрепя икономически санкции срещу Турция

България не подкрепя икономически санкции спрямо Турция заради военните действия в Сирия. Това съобщи вицепремиерът и министър на външн...

"ПКК, която е кюрдска, както знаете, е вероятно по-лоша в терора и по-голяма терористична заплаха, отколкото ИДИЛ", заяви Тръмп.

Тръмп е подложен на кръстосан огън заради това, че след турската офанзива в Северна Сирия, САЩ се отрекоха от кюрдските си съюзници в борбата срещу ИДИЛ. По-рано в сряда той заяви, че "кюрдите не са ангели".

Засега е ясно, че Ердоган ще проведе разговор със своя руски колега Владимир Путин на 22 октомври във връзка с военните действия в Северна Сирия. Двамата ще се срещнат в черноморския курортен град Сочи в среща, която ще продължи един ден. А турският външен министър Мевлют Чавушоглу оцени изявлението на руския си колега Сергей Лавров за готовността на Москва да допринесе за сътрудничеството между Турция и Сирия като жест на добра воля от страна на руската страна, предаде TACC.

"Русия призовава за това с добри намерения. Тя може да заяви готовността си да взаимодейства със сегашния режим (на сирийския президент Башар Асад) в Сирия. Тя с добра воля ще подкрепи разширяването на контрола над сирийските региони, както беше в случая с Манбидж. Москва демонстрира подобен подход не за първи път", подчерта Чавушоглу. Според него "основното послание в този въпрос е признаването на законните опасения на Турция в областта на осигуряването на собствената ѝ национална сигурност".

По-рано в сряда руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще продължи да сътрудничи за диалога за нормализиране на ситуацията на границата между турските и сирийските власти.

Тръмп счита, че кюрдите са много добре защитени в Сирия

Президентът Доналд Тръмп говори в сряда с пренебрежение за кюрдите, като заяви, че съюзниците на САЩ във войната срещу "Ислямска държа...

Интересен факт е, че Доналд Тръмп заяви, че няма нищо против Русия да помогне на правителствените сили на Сирия в тяхната борба срещу турската операция в северната част на страната, предаде Reuters. Пред репортери Тръмп каза, че според него конфликтът в региона е между Турция и Сирия и че няма нищо лошо в това Москва да помогне на Дамаск. Той каза още, че налагането на санкции от страна на Вашингтон върху Анкара е по-добра идея от това американски войници да водят сражения в региона.

Що се отнася до националната сигурност на Турция обаче, във Facebook вече се коментира публикация на Хулуси Акар, началник на генералния щаб на турската армия. Публикацията е на нова карта на Турция - със значителна територия в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com