Лидерът на иракските кюрди подава оставка след провала на референдума

1335
Лидерът на иракските кюрди подава оставка след провала на референдума
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лидерът на Иракски Кюрдистан смята да подаде оставка на предвиденото за по-късно днес заседание на регионалния парламент.

По-рано арабски медии твърдяха, че той не възнамерява да продължи президентските си пълномощия, които изтичат на 1 ноември.

Кюрдите и Ирак преговарят, но все още не са обявили примирие

Представители на Кюрдското регионално правителство и иракските власти преговарят, но все още не са обявили примирие, предаде агенция "Ф...

"С този си ход Масуд Барзани иска да подели с другите кюрдски сили отговорността за провала на идеята за независимост на региона, смята политологът Щади Уахаб от Центъра за изследвания "Аль-Мустакбал" в ОАЕ. Барзани не иска еднолично да носи отговорност за отстъпките пред Багдад по въпроса за предоставяне на независимост на Кюрдистан, а иска тя бъде поделена между всички кюрдски партии, включително от Патриотичния съюз на Кюрдистан, който не се обявяваше категорично за отделяне от Ирак“, коментира експертът за агенция РИА-Новости.

Според него с тази стъпка Барзани цели да се отслаби натискът върху Кюрдистан от страна на Багдад и отвън, а също да запази единството на кюрдите. Но при това Барзани няма да се откаже да играе основна роля, дори да напусне сегашния си пост, смята Абдел Уахаб. До следващите парламентарни и президентски изори той все така ще бъде във властта.

Кога ще се състоя тези избори не е ясно, по-рано парламентът на Иракски Кюрдистан реши те да бъдат отложени с 8 месеца. Предишните парламентарни избори бяха през 2013 година.

В края на септември Иракски Кюрдистан проведе референдум за независимост, но резултатите му не бяха признати нито от Ирак, нито от международната общност.

ООН се намеси в спора между Ирак и Иракски Кюрдистан

Съветът за сигурност на ООН призова иракското правителство и лидерите на кюрдския автономен регион да определят график за разговори, чр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com