Малала се надява да стане премиер на Пакистан

10276
Малала се надява да стане премиер на Пакистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди получаването на нобеловата си награда за мир Малала Юсафзай изрази пред Би Би Си надеждата си да успее в политическата си кариера. Тя допълни, че дори се надява да стане и министър-председател на Пакистан след завършване на обучението си във Великобритания, предаде БГНЕС.

Юсафзай получи високото отличие заедно с Каилаш Сатяртхи, индийски активист за правата на детето. Малала беше простреляна в главата от талибан през октомври 2012 г. заради кампанията й за правото на момичета да се образоват. Тя е най-младият лауреат на високата награда.

"Искам да служа на родината си, мечтата ми е страната да стане развита държава и аз да виждам всяко дете да получава образование", каза Юсафзай пред репортер на Би Би Си в Осло.

Тя допълни, че била вдъхновена от Беназир Бхуто - жената, която на два пъти беше премиер на Пакистан преди да я убият през 2007 г. "Ако мога да служа най-добре на страната си чрез политиката и чрез ставането ми премиер, тогава определено бих избрала това", допълва Юсафзай.

По нейните думи получаването на наградата заедно с Каилаш Сатяртхи за нея е голяма чест. "Тази награда за мир е много важна за мен и наистина ми дава огромна надежда, повече кураж, чувствам се по-силна от преди, защото виждам, че хората са с мен. Чувствам се отговорна пред Бог и пред себе си и че трябва да помогна на страната си. Това е мой дълг."

На съвместната пресконференция, която дадоха във вторник с Каилаш Сатяртхи 17-годишната Малала повтори посланието си, че момичетата имат също толкова права за образование, колкото момчетата.

Лауреатите на наградата за мир ще си поделят 1,4 млн. долара. Двамата бяха номинирани за високото отличие за работата си в защита на децата от робство, екстремизъм и детски труд, застрашаващ живота им. Юсафзай изрази разочарованието си от факта, че премиерите на Индия и Пакистан няма да присъстват на церемонията по връчване на наградите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com