Маларията става устойчива на лекарства болест

14842
Маларията става устойчива на лекарства болест
Снимка: Getty Images / Guliver

Все повече се разширява зоната, в която се наблюдава устойчивост на лекарството срещу малария, което до момента е спасило милиони животи. Това показват тестове, публикувани в изданието Lancet Infectious Diseases и цитирани от БГНЕС.

Способността на паразита, носещ малария, да не се поддава на влиянието на лекарството се наблюдава все по-често и във все по-голяма област, достигайки почти до Индия, след като първоначално беше установено в югоизточна Азия. До сега устойчивост на лекарството е била наблюдавана в Камбоджа, Лаос, Тайланд, Виетнам и Мианмар.

"Ако това се разпространи и в Индия, маларията ще продължава да засяга градски популации, макар и да не се отрази веднага на нивото на лечимост", предупреждава д-р Чарлс Уудроу от отдела за изследване на тропически болести към университетите в Махидол и Оксфорд. Според него това може да се превърне в проблем, тъй като модерната медицина разполага с малко други възможности за лечение на малария.

Мъжът във ВМА е болен от малария

Пациентът, който бе приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия със съмнения за заразяване с ебола, е болен от малария...

Според експерти развитието на устойчивостта на лекарството е "притеснително" и представлява "огромна заплаха". Смъртните случаи вследствие на малария са намалели с близо 50% от началото на 2000 г. В момента жертви на опасната болест стават около 584 000 души годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com