Масиран ракетен удар срещу сирийска военна база

6965
Масиран ракетен удар срещу сирийска военна база
Снимка: Getty Images/Guliver

Военновъздушната база T-4 (летище "Тайфур") в сирийската провинция Хомс е била подложена на масирана атака с ракети, в резултат на което има загинали сирийски военни, както и ранени, съобщава сирийската проправителствена новинарска агенция САНА, цитирана от ТАСС.

Според информацията, ПВО на сирийската база е спряла 8 ракети, но до момента не е ясно колко ракети са поразили целите си. По информация на телевизия Al Mayadeen обаче ракетите са преминали при полета си към базата над ливанска територия. Съобщава се и за атаки на позиции на сирийската армия веднага след бомбардировката, като се твърди, че те са извършени от бойци на "Ислямска държава" - основно от руски информационни източници.

ЕС обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие

Европейският съюз обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие в град Дума. Това се казва в изявление на външнопо...

Към момента Пентагона категорично отрича да е замесен в нападението. От страна на Израел също няма официално потвърждение за участие в атака срещу сирийската база. Телевизия Al Mayadeen обаче твърди, че израелски бойни самолети са извършвали разузнавателни полети точно в граничното пространство между Сирия и Ливан.

Днес, в Съвета за сигурност на ООН трябва да има две заседания заради химическата атака в град Дума. Първото ще е по искане на Русия - заради "заплахата за международния мир". То ще започне в 15:00 часа през деня, а веднага след това ще се състои заседанието на СС на ООН, поискано от няколко страни, начело със САЩ заради случилото се в град Дума.

Предистория

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп обвини Русия и Иран, че подкрепят режима на сирийския президент Башар Асад - заради информацията за предполагаемата химическа атака в град Дума, в резултат от която жертвите са достигнали до 40 души, според "Белите каски". Тръмп предупреди, че Сирия, Русия и Иран ще "платят скъпо" за това. Според различни данни, над последното гнездо на съпротива на терористите в Източна Гута, които вече сключиха споразумение за евакуация с Русия и правителството на Асад, е хвърлена бомба с хлор от бомбардировач на Сирийската арабска армия, посочва Агенция "Фокус".

Техеран: Западът готви нов заговор срещу Сирия

Иранските власти разглеждат обвиненията по адрес на Дамаск за предполагаема химическа атака в град Дума като част от нов заговор на Зап...

Междувременно пък руската държавна информационна агенция ТАСС цитира представители на "Червения полумесец", според които нямало следи от използване на химични вещества в град Дума. "Работил съм седем години в централната болница на Дума. Имаше такъв случай през януари тази година, довадоха шестима болни с проблеми с дихателните пътища. След медицинския преглед не открихме никакви проблеми, никакви отравящи вещества. Направихме ими кислородна терапия и нямахме никакви доказателства за употреба на отравящи вещества", заяви лекарят Сийф Алдин Хобиа, представител на арабския "Червен полумесец".

Преди малко повече от една година, на 4 април 2017 година, в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб също имаше предполагаема химическа атака. Тогава Запада прие версията, че военен самолет на сирийската правителствена армия е извършил нападението. Както тогава съобщиха от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права, най-малко 58 мирни граждани, включително деца, загинаха, а още поне 160 бяха ранени. САЩ, ЕС и Турция хвърлиха отговорността върху сирийския президент Башар Асад.

В отговор, на 7 април 2017 година бойни кораби от военноморския флот на САЩ, разположени в Източното Средиземноморие, изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" по военновъздушната база на сирийската правителствена армия "Шайрат", която също се намира в провинция Хомс, от където, според САЩ, е излетял самолетът, осъществил химическата атака срещу "умерената" опозиция в Идлиб.

След продължителни разследвания, Взаимният механизъм за разследване на ООН (ВРМ) потвърди на 26 октомври, че сирийското правителство е отговорно за атаката в Хан Шейхун. Русия отказа да приеме резултатите, основавайки се на пропуски в методологията на разследване, включително заради отказа на разследващия екип да посети мястото на химическата атака заради съображения за сигурност.

Тръмп: Русия и Иран подкрепят животното Башар Асад

Русия и Иран подкрепят "животното" Башар Асад. Така коментира държавният глава на САЩ Доналд Тръмп в Twitter информацията за извършена ...

След това, на 16 ноември Русия наложи 10-ото си вето в ООН за Сирия, за да предотврати продължаване на дейността на ВРМ, критикувайки начина, по който той работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com