Масов гроб е открит в Палмира

3356
Масов гроб е открит в Палмира
Снимка: Getty Images

Масов гроб с труповете на 42 цивилни и военни, екзекутирани от терористичната организация "Ислямска държава" (ИД), бе открит в сирийския град Палмира, отвоюван неотдавна от сирийската армия, предаде AFP, като се позовава на военен източник. 

Армията откри вчера сутринта (петък) общ гроб с останките на 24 цивилни, от които три деца, и 18 военни, уточнил сирийският източник. Жертвите - войници или бойци, подкрепящи режима в Дамаск, както и членове на семействата им – са били или обезглавени, или разстреляни от джихадистите, които контролираха града в продължение на десет месеца, предаде БГНЕС. 

5 години ще са нужни за възстановяването на Палмира

За възстановяването на Палмира от щетите, нанесени от терористичната организация "Ислямска държава", ще са нужни 5 години. Това заяви п...

Тленните останки са пренесени във военната болница в Хомс и някои вече са идентифицирани, добавил източникът. На 27 март след 20-дневна офанзива сирийската армия с помощта на бойци, подкрепящи режима, и мощната руска авиация прогониха джихадистите от Палмира в централната провинция Хомс. 

Градът, наричан „перлата на пустинята“, е известен в цял свят с неоценимите си археологически богатства, част от които бе унищожена от "Ислямска държава". 

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека намерените останки са на офицери и на членове на техните семейства, екзекутирани от екстремистката групировка след влизането й в града през май 2015 г. 

ИД изби най-малко 280 души по време на окупацията си на Палмира, заяви ръководителят на НПО Рами Абдел Рахман. 

Сирийската армия си върна пълния контрол над Палмира

Сирийската армия си върна днес пълния контрол над Палмира, след като прогони джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), които държах...

Въпреки ужасите на войната в Сирия, която от март 2011 г. досега е взела повече от 270 000 жертви, рядко има съобщения за откриването на масови гробове в страната.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com