X
 
 

Медиите в Китай натиснаха за умиротворяване на Хонконг

512 0
photo of Медиите в Китай натиснаха за умиротворяване на Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver
Китайските държавни медии призоваха за "по-твърда позиция" по отношение на протестиращите в Хонконг, след уикенд на насилие вследствие на плановете на Пекин да засили контрола върху полуавтономния град, съобщи АФП.

Демонстранти във финансовия мегаполис разбиха прозорците на регионалното бюро на официалната китайска информационна агенция "Синхуа" през поредния уикенд на вълнения и множество арести, както и атака срещу продемократичен депутат, предаде БГНЕС.

Сблъсъци между полиция и маскирани демонстранти на Хелоун в Хонконг

Вечерта на Хелоуин в Хонконг бе белязана от сблъсъци между полицията и маскирани демонстранти, предаде Франс прес. Стотина маскирани с...

"Интензифицирането на насилието в Хонконг изисква по-твърда позиция за възстановяване на реда", се казва в редакционна статия на държавния китайски вестник China Daily.

Протестиращите "толерират снизхождението към тях на приятелски настроени местни и западни медии, докато се стремят да заглушат онези, които се опитват да поставят протестите в светлината на истината", твърди всекидневникът. "Те са обречени да се провалят, просто защото тяхното насилие ще срещне цялата тежест на закона", добавя медията

Националистическият таблоид Global Times призова в редакционната си статия "правоприлагащите органи на Хонконг да изправят тълпата пред правосъдието възможно най-бързо" заради вандалските действия срещу агенция "Синхуа".

Нито един вестник обаче не споменава за нападението с нож в неделя в Тай Коо Шинг, квартал на средната класа на главния остров в Хонконг, където по време на митинг бяха ранени най-малко петима души. Свидетели разказаха пред местните медии, че говорещ мандарин мъж е нападнал хората в неделя, малко след като скандирал лозунги в подкрепа на централната власт в Пекин.

QUARTZ: Протестиращите в Каталуния използват техники от Хонконг. Кои са те? (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Be water": fluid, flexible, and fast-moving /„Бъдете като вода“: непредсказуеми, гъвкави и бързо движещи се /, мотото на п...

На кадри, излъчвани на живо се вижда, че Андрю Чиу, местен съветник, който подкрепя демокрацията, е с отхапано ухо, след като се опитва да спре нападателя. Втори мъж е бил заснет да лежи в безсъзнание в нарастваща локва кръв, докато други хора отчаяно се опитват да спрат кръвоизлива от раните по гърба му.

Градът е разтърсен от месеци безредици и протести, а участниците в тях твърдят, че правото им да протестират се отнема от все по-авторитарното китайско управление. Пекин предупреди в петък, след четиридневна среща на лидерите на Комунистическата партия, че няма да търпи никакви предизвикателства пред властта си над Хонконг, като същевременно обяви планове за засилване на патриотизма в града и промяна на начина, по който неговият лидер ще бъде избиран или отстраняван. China Daily отбеляза също, че партията планира да засили правната система на Хонконг, за да "защити националната сигурност". "Онези жители на Хонконг, чиито живот е бил нарушен от засилващото се насилие - подстрекавано и организирано от онези, които се надяват да използват Хонконг като средство за дестабилизиране на страната, ще се радват, когато животът се върне към нормалното", пише изданието.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално