"Модерна": Няма доказателства, че смъртните случаи в Япония са причинени от нашата ваксина

3442
"Модерна": Няма доказателства, че смъртните случаи в Япония са причинени от нашата ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

"Такеда" и "Модерна" бяха известени на 28 август за смъртта на двама души, на които наскоро е била приложена в Япония ваксината срещу Covid-19 на "Модерна" за интрамускулно инжектиране, се посочва в изявление на американската фармацевтичната компания до медиите, цитирано от БНР.

От Moderna посочват, че към момента не разполагат с доказателства, че тези смъртни случаи са причинени от ваксината на компанията и е важно да се проведе официално разследване, за да се определи дали съществува някаква връзка.

„Такеда“, оторизираният дистрибутор, и „Модерна“, производителят, работят с Министерството на здравеопазването, труда и социалната политика (МЗТСП) на Япония, за да проучат двата смъртни случая. Разследването се води с изключителна неотложност, прозрачност и добросъвестност и е от най-висок приоритет. „Такеда“ и „Модерна“ ще осведомят обществеността, когато разполагат с повече информация.

EMA разследва дали част от партидата замърсени ваксини на Moderna е достигнала до ЕС

Eвропейската агенция по лекарствата (EMA) разследва дали част от партидата замърсени ваксини на американската фармацевтична компания Mo...

На 26 август „Такеда“ обяви решението да преустанови употребата на три партиди от Covid ваксината на „Модерна“ в Япония в съгласие с МЗТСП след доклади от ваксинационни пунктове за чужда субстанция, открита във флакони. Оплакванията, които доведоха до спирането на употребата, бяха ограничени до една конкретна партида, но общо три партиди, произведени последователно, бяха включени в решението за преустановяване на МЗТСП от допълнителна предпазливост.

"До момента не сме получили оплаквания за качеството на продукта, свързани с частици в партидата, касаеща злощастната загуба на двама души", посочват от "Модерна".

„Такеда“ е поискала от „Модерна“ и европейския производител-подизпълнител на „Модерна“ спешно да проведат изчерпателно разследване, за да се определи характерът на чуждата субстанция. Ние сме наясно с неофициални доклади, които дават първоначална индикация за вида частици във флаконите. Тези доклади не позволяват заключения и е важно да се разчита на официално разследване, преди да се определи конкретният вид частици. В момента „Модерна“ провежда това разследване и флаконите са изпратени в компетентна лаборатория за анализ, така че предварителните данни ще са налични в началото на следващата седмица.

Към момента над 200 млн. дози от Covid ваксината на „Модерна“ са били приложени на над 110 млн. души в 45 страни, като по този начин представляват важна част от нашата глобална борба срещу Covid-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com