Над шест часа Путин и Ердоган преговаряха за Сирия

2380
Над шест часа Путин и Ердоган преговаряха за Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган приключиха преговорите в резиденцията на руския лидер "Бочаров ручей" в Сочи. Срещата продължи повече от шест часа, предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус".

Поредната лична среща между двамата лидери е вече осма от началото на годината. На нея страните обсъдиха ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната операция, проведена там от турската армия.

Владимир Путин каза, че турският президент му е обяснил подробно целите и задачите на турската операция в Сирия. Руският президент е подчертал, че е важно да се попречи на терористите, да се възползват от действията на Турция в Сирия. Според него Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия. Арабската република трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие.

Според Владимир Путин ситуацията "на терен" в Сирия не трябва да възпрепятства старта на работата на Конституционния комитет и коментира, че сепаратистките настроения в Сирия се подклаждат отвън.

Турция не планира демографски промени в Североизточна Сирия. Арабите и кюрдите ще могат да се върнат по домовете си, след като районът ще бъде изчистен от терористите, каза по-рано пред германски медии говорителят на турския президент Ибрахим Калин. Военната операция на Турция е насочена само към терористични групи, подчерта още той.

Путин и Ердоган преговарят над пет часа

Преговорите между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи продължават вече над пет часа, предад...

Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия, заяви и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Кюрдските военни формирования трябва да бъдат изтеглени извън 30-километровата зона от турско сирийската граница в рамките на 150 часа, започващи да текат от 23 октомври. От 12:00 часа същия ден Руската военна полиция и и сили на сирийската правителствена армия ще бъда въведени в зоната на турската операция.

Междувременно висш кюрдски служител отбеляза пред AFP, че сирийските кюрди са изтеглили всичките си сили от зоната, граничеща с Турция, в съответствие със споразумението за примирие, сключено от САЩ, за прекратяване на турската операция. "Изпълнихме напълно условията на споразумението за прекратяване на огъня. Оттеглихме всичките си военни и сили за сигурност от зоната на военните операции от Рас ал Айн на изток до Тeл Абяд на запад", каза Редур Халил.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com