Най-малко 50 жертви след мощни трусове в Иран

6453
Най-малко 50 жертви след мощни трусове в Иран

Две силни земетресения разтърсиха Северозападен Иран, отнемайки живота на най-малко 50 души, съобщават властите.

Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер беше регистрирано близо до северозападния ирански град Табриз с население 1,5 милиона души, съобщи Сеизмологичният център на Иранския университет.

Епицентърът на труса, станал в 12.23 ч. по Гринуич, се намира на 60 км от Табриз и на дълбочина около 10 км. Информацията беше потвърдена от американския Институт за геоложки проучвания, който наблюдава земетресенията в цял свят.

В 12.34 ч. по Гринуич първият трус е бил последван от вторичен със сила 6,0, но според американските сеизмолози той е бил с магнитуд 6,3.

Обхванатото от паника население на Табриз започна масово да напуска жилищата си и да се струпва по улиците на града. Трусовете причиниха на стационарните и мобилни телефонни комуникации, което забави получаването на информацията за жертвите и разрушенията.

Властите съобщават за 40-50 загинали, като техният брой може да нарасне. Ранените са 400, заяви Голамреза Масуми, директор на иранската служба за Бърза помощ, уточнявайки, че ранените са прехвърлени в градовете Табриз и Ардебил.

От трусовете в различна степен са пострадали градовете Табриз Ардебил, Ахар, Варзехан, Мехрабан и Херис, както и многобройни села в района.

Редактор: Георги Иванов

САЩ знаят докъде е стигнал Иран с атомната програма

Говорителят на Белия дом Джей Карни /Jay Carney/ заяви във Вашингтон, че САЩ "има поглед" върху иранската ядрена програма, добавяйки,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com