Нанси Пелоси напусна успешно Тайван

2116
Нанси Пелоси напусна успешно Тайван
Снимка: Getty Images

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отпътува от Тайван, с което приключи спорното посещение, на което Пекин отговори със заплахи и военни учения, предава АФП.

82-годишният депутат помаха на чакащите високопоставени лица на летище "Songshan" в Тайпе, преди да се качи на американски военен самолет.

Припомняме, че вчера Нанси Пелоси кацна в Тайван въпреки многобройните предупреждения на Китай от последните дни и неодобрението на Белия дом за визитата. Самолетът й е бил ескортиран от американски изтребители и самолетоносачи.

Пелоси до последно не потвърждаваше дали ще посети острова, който Пекин обявява за свой.

Първа конкретна мярка на Китай срещу Тайван, Русия подкрепя дори военни действия

От днес, 3 август, Китай преустановява вноса на цитрусови плодове и някои видове замразена риба от Тайван, се казва в съобщение на Гене...

„САЩ няма да изостави Тайван“ – това бяха думите на Пелоси, която се срещна с президентката на Тайван – Цай Ин-уън. Визитата на високо ниво предизвика огромно напрежение между Пекин и Вашингтон, тъй като Китай смята островната демокрация за своя територия и твърди, че тази среща на високо ниво в Тайпе е знак, че Щатите подкрепят независимостта на Тайван. Пелоси не обяви страната като част от тихоокеанската си обиколка, но кацна в тайванската столица, посети парламента, след което проведе срещата с Цай Ин-уън. Тя обяви, че подкрепата на САЩ към Тайван е "ключова“ и решителността на Америка да съхрани демокрацията в страната, остава „желязна“.

Цай удостои Нанси Пелоси с един от най-важните граждански ордени като символ на благодарност към подкрепата на Вашингтон. Тя описа председателя на долната камара в Конгреса като „дълбоко вдъхновяваща фигура“, която от дълго време защитава свободата и правата на човека.

Междувременно Китай вече предприе конкретни стъпки срещу Тайван заради Пелоси. Пекин забрани вноса на някои продукти от острова като цитрусови плодове и риба, постави пречки и пред редица бизнеси. Тези мерки следват и военната реакция, когато китайските власти обявиха, че ще проведат тридневни учения в моретата около Тайван. Те започват в четвъртък. Пекин заяви, че чуждестранни кораби и самолети не могат да влизат в тези зони по време на ученията, което бе описано от тайванското Министерство на отбраната като ефективна блокада на острова.

Малко преди срещата на Пелоси и Цай управляващите на острова обявиха, че армията е в ниво на готовност. Властите ще задействат план, за да осигурят „безопасността и стабилността около острова“ – като отговор на китайските учения. Правителството заяви, че гражданите трябва да бъдат убедени в своята сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com