Пелоси каза на президента на Тайван, че САЩ няма да ги изостави. Китай обяви нови учения, блокиращи острова

3670
Пелоси каза на президента на Тайван, че САЩ няма да ги изостави. Китай обяви нови учения, блокиращи острова
Снимка: Getty Images

„САЩ няма да изостави Тайван“ – това бяха думите на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която се срещна с президента на Тайван – Цай Ин-уън. Визитата на високо ниво предизвика огромно напрежение между Пекин и Вашингтон, тъй като Китай смята островната демокрация за своя територия и твърди, че тази среща на високо ниво в Тайпе е знак, че Щатите подкрепят независимостта на Тайван.

Пелоси не обяви страната като част от тихоокеанската си обиколка, но кацна в тайванската столица и в сряда посети парламента, след което проведе срещата с Цай Ин-уън. Тя обяви, че подкрепата на САЩ към Тайван е "ключова“ и решителността на Америка да съхрани демокрацията в страната, остава „желязна“.

Вашингтон: Не целим криза в отношенията с Пекин

Съединените щати очакват Китай да продължи дългосрочния си отговор на посещението в Тайван на председателя на Камарата на представители...

Цай удостои Нанси Пелоси с един от най-важните граждански ордени като символ на благодарност към подкрепата на Вашингтон. Тя описа председателя на долната камара в Конгреса като „дълбоко вдъхновяваща фигура“, която от дълго време защитава свободата и правата на човека.

Президентът на Тайван заговори и за руската инвазия в Украйна, която според нея е поставила сигурността в Тайванския проток във вниманието на световната общественост. „Агресията срещу демократичен Тайван би имала огромно въздействие върху сигурността на целия Индо-тихоокеански регион“, каза тя, цитирана от BBC. „Тайван няма да се предаде. Твърдо ще отстояваме нашия национален суверенитет и ще продължим да държим защитната линия на нашата глобална сигурност“.

Пелоси отвърна, че визитата на американската делегация на острова е недвусмислен знак, че „няма да изоставим нашия ангажимент към Тайван и сме горди с продължаващото ни приятелство“. „Сега, повече от всякога, солидарността на Америка към Тайван е ключова. Това е съобщението, което носим днес тук“, добави тя, посочвайки, че Вашингтон и Тайпе са изградили процъфтяващо партньорство, основано на споделени ценности. И демократите, и републиканците са обединени в подкрепата си към Тайван.

След получения орден Пелоси заяви, че го приема от името на цялото американско правителство. „Толкова сме горди от вашето лидерство“, обърна се тя към Цай. „Да сте жена президент в едно от най-свободните общества в света... Приемам тази награда с огромно възхищение за вашето лидерство и голямата ви скромност“, каза председателят на долната камара на американския Конгрес.

Русия: Китай има право да предприеме мерки за защита на суверенитета си

Китай има пълното право да предприеме мерки за защита на своя суверенитет - такава е позицията на Русия относно напрежението около Тайв...

Пелоси коментира и китайската реакция, като я обвърза с факта, че е жена на висок пост в Щатите. "Не казаха нищо, когато мъжете дойдоха тук", заяви тя относно посещението на шестима топ законодатели от САЩ в Тайван през април. Делегацията тогава беше съставена от мъже - и демократи, и републиканци.

Междувременно Китай вече предприе конкретни стъпки срещу Тайван заради Пелоси. Пекин забрани вноса на някои продукти от острова като цитрусови плодове и риба, постави пречки и пред редица бизнеси. Тези мерки следват и военната реакция от вчера, когато китайските власти обявиха, че ще проведат тридневни учения в моретата около Тайван. Те ще започнат в четвъртък. Пекин заяви, че чуждестранни кораби и самолети не могат да влизат в тези зони по време на ученията, което бе описано от тайванското Министерство на отбраната като ефективна блокада на острова.

Малко преди срещата на Пелоси и Цай управляващите на острова обявиха, че армията е в ниво на готовност. Властите ще задействат план, за да осигурят „безопасността и стабилността около острова“ – като отговор на китайските учения. Правителството заяви, че гражданите трябва да бъдат убедени в своята сигурност.

По-късно Пелоси ще се срещне с тайвански активисти и бизнес лидери, преди да отлети обратно за САЩ.

Китай заплаши да нанесе удари по военни обекти на Тайван

Китай може да наруши примирието с Тайван и да нанесе удари по военни съоръжения на острова, както и да изпрати военни самолети и кораби...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Анализатор: Топката в момента е в полето на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия