Нападение срещу израелското посолство в Аман взе човешка жертва

1656
Нападение срещу израелското посолство в Аман взе човешка жертва
Снимка: Getty Images/Guliver

Лекар от Йордания е загинал при нападение срещу посолството на Израел в Аман, съобщи представител на службата за сигурност на Йордания.

Посолството бе нападнато на 23 юли от 17-годишен юноша, който нанесъл удар с нож в гърдите на един от охранителите на дипломатическата мисия. След това нападателят бе убит от други охранители, допълва БГНЕС.

САЩ се присъедини към Израел с изявление против напредъка на Иран в Сирия

САЩ и Израел ще работят заедно, за да гарантират, че Иран няма да може да наложи военното си присъствие в южната част на Сирия, съобщих...

В момента на атаката в посолството се намирал йордански лекар. Той е бил ранен при завързалата се престрелка и по-късно починал от раните си в болницата. При инцидента има и втори ранен – помощник-ръководителят на службата за охрана на посолството, който е израелец. Той е настанен в болница.

Спецчасти на Йордания са блокирали сградата на посолството, където е пристигнал вътрешният министър на кралството Халеб аз Зауби. По непотвърдени данни има ранени от персонала на посолството в самата му резиденция.

Властите на Израел не дават повече подробности за инцидента.

Нападението става след нарастването на напрежението между палестинците и Израел. Палестинците са гневни заради турникетите и детекторите за метал, инсталирани на контролни пунктове при входовете към Храмовия хълм – Площада на джамиите в Стария град на Ерусалим. Това е свещено място както за мюсюлманите, така и за юдеите. Освен това на подходите към Храмовия хълм са разположени и камери за наблюдение.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абу ал Гейт предупреди Израел, че „си играе с огъня и се опитва да подпали фитила на сериозен конфликт с арабските страни и целия ислямски свят“.

ООН: Ивицата Газа може вече да е негодна за живот

Ивицата Газа може вече да е негодна за живот заради десетилетията на управление на групата ХАМАС и израелската блокада, предупредиха ...

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му няма да отмени мерките за сигурност около Храмовия хълм в Ерусалим.

Мрачна статистика

Над 120 палестинци пострадаха във вчерашните сблъсъци с израелските сили на реда в Ерусалим и на Западния бряг, съобщи представител на Червения полумесец.

Общо 900 са палестинците, пострадали в хода на 10-дневната криза. Тя бе предизвикана от факта, че Израел монтира от съображения за сигурност металотърсачи пред входовете на Храмовия хълм в Ерусалим, помитан като третата по значимост светиня на исляма.

Според палестински източник в неделните сблъсъци са ранени 126 души, от тях 21 в Ерусалим.

ЮНЕСКО включи Хеброн в списъка на историческото наследство, Израел на нокти

Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) обяви палестинския град Хеброн за защитен исторически обект, предизвиквай...

Сблъсъците станаха в арабските покрайнини на Ерусалим, а също пред стените на Стария град, където вече цяла седмица мюсюлманите извършват улични молитви, отказвайки да се качат на Храмовия хълм, защото трябва да минат през металотърсачите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com