Напрежение: Китай прати 30 военни самолета край въздушното пространство на Тайван

2817
Напрежение: Китай прати 30 военни самолета край въздушното пространство на Тайван
Снимка: Getty Images

Китай е изпратил 30 военни самолета край границите на тайванското въздушно пространство, заради което Тайпе е отговорил с разполагане на изтребители. Инцидентът се е случил в понеделник и представлява най-голямата заплаха на Пекин от януари насам.

Това става няколко дни след като американският президент Джо Байдън предупреди Китай, че Вашингтон ще подпомогне Тайван в защита срещу евентуална инвазия. Представител на САЩ дори беше на острова, за да обсъди въпросите на сигурността с местното правителство.

Заради Тайван: Сателитни снимки подсказват, че Китай се готви за война с Япония

Нови сателитни снимки на Синдзян показват, че китайската армия вероятно тренира как да се справи с японския самолет Boeing E-767, който...

Тайван е частично призната страна, намираща се на югоизток от Китай. Територията преминава от контрола на Япония към Китай след края на Втората световна война, после обявява независимост през 1950, но Пекин не я признава. Още от края на Китайската гражданска война от 1949 местните власти обявиха суверенитет за Тайван, когато националистическото правителство избяга на острова, а на континента на власт се настаниха комунистите на Мао Дзъдун.

Китай настоява, че нито една от останалите нации не може да осъществява дипломатически връзки с Тайван, докато има такива и с Пекин. Поради тази причина Тайпе има само няколко официални връзки с други държави, а САЩ е най-важният съюзник на страната.

Китайското правителство увеличи честотата на въздушните си мисии край острова през последните месеци, като твърди, че провежда учения. Тези ходове на Пекин обаче разяриха правителството в Тайпе и ескалираха напрежението в региона.

В последния инцидент са участвали 22 изтребителя, както и самолети за електронна война, за ранно предупреждение и за борба с подводници, съобщиха от тайванското Министерство на отбраната. Самолетите са летели в района североизточно от остров Пратас – той е част от Идентификационната зона за въздушна отбрана на Тайван. Китайските летателни машини обаче не са прекосили в самото тайванско въздушно пространство, което щеше да бъде определено като „враждебен акт“.

Китай започна нови военни учения край Тайван, САЩ вижда потенциална заплаха за атака

Американското разузнаване определя като „потенциална заплаха“ възможността Китай да нападне Тайван през следващите години. ...

Идентификационната зона за въздушна отбрана е зона извън територията и националното въздушно пространство на дадена държава, в която чуждестранните въздухоплавателни средства все пак се идентифицират, наблюдават и контролират в интерес на националната сигурност. Тя остава технически международно въздушно пространство.

Вече повече от година Тайпе докладва, че китайски самолети навлизат в този район, наречен от местните власти „сива зона“, от която се тества военната им реакция. Анализатори смятат, че нахлуванията са предупреждение към Тайван, чието правителство опитва да подпише официална декларация за независимост.

Байдън заяви, че Пекин „флиртува с опасността“. Думите му представляват смяна на дълго поддържаната политика на „стратегическа двусмисленост“ на САЩ към Тайван. Китай отвърна с изявление, че Щатите не трябва да подценяват решимостта на Пекин относно Тайпе, а китайското правителство е „готово да защитава националните си интереси“.

Тайван разполага с около 300 хиляди активни войници в армията си. САЩ вече дадоха знак, че могат да доставят допълнителни отбранителни оръжия на острова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)

Ердоган впряга усилия да увеличи натиска върху Израел

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com