Населението на Китай застарява бързо

16839
Населението на Китай застарява бързо

В края на 2013 г. броят на китайците над 60 години е достигнал 202,43 млн. души, което е 14,9% от общото население на страната.

Спрямо предходната година цифрата се е увеличила, тъй като през 2012 г. китайците над 60 години са били със 17,43 милиона души по-малко.

Над 300 деца в Китай отровени с олово

Замърсяването на въздуха е един от най-големите проблеми на Китай и добива все по-плашещи размери. Днес повече от 300 деца са били прие...

Поради бързото нарастване на пенсионерите в близко бъдеще страната може да започне да изпитва затруднения при финансирането на системата на пенсионно осигуряване, информира ИТАР-ТАСС.

Експертите припомнят, че доскоро в азиатската държава е важеше правилото "едно семейство - едно дете", което е причина за застаряващото население. Строгата политика за населението на Китай през 70-те години на миналия век беше породена от заплахата от пренаселване и вследствие на това от големи социални проблеми, пред която беше изправена държавата.

Според прогнозите на Държавната комисия по здравеопазване и планираното раждане през 2030 г. броят на възрастните хора в Китай ще достигне 356 милиона души, информира БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия