НАТО приключи мисията си в Афганистан

13943
НАТО приключи мисията си в Афганистан
Снимка: Gettyimages

Днес приключва продължилата 13 години мисия на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

"Заедно ... ние извадихме афганистанците от мрака и отчаянието и им дадохме надежда за бъдещето", заяви американският генерал Джон Кембъл на церемония в Кабул по случай края на мисията, предаде АФП.

Американски миноносец пак навлезе в Черно море

Ескадреният миноносец на военноморските сили на САЩ „Доналд Кук” е навлязъл в акваторията на Черно море, информира Интерфак...

"ИСАФ стана една от най-мащабните коалиции в съвременната история. В нея участваха над 50 държави. Задачата ни беше да възстановим реда в страната и да създадем местни сили за сигурност. Изпълнихме я успешно, плащайки висока цена", посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление на сайта на Алианса.

За 13-годишното си присъствие в Афганистан ИСАФ изгуби 3500 свои военни, около 2200 от които - американци. Във възстановяването и развитието на Афганистан бяха вложени над 200 милиарда долара, припомня ТАСС.

България активно участваше в мисията в Афганистан, като българският контингент изпълняваше мисията по охрана на летищата в Кабул и Кандахар. В мисията в момента страната ни участва със 110 войници.

Грижата за сигурността в страната преминава в ръцете на 350 хиляди афганистански войници и полицаи. През 2015-та година в страна ще има около 12 000 военни от НАТО, като 10 800 ще са американци. Тяхната задача ще е да обучават местните сили за сигурност и да оказват помощ в борбата с тероризма.

Нови искри прелетяха днес между Русия и Украйна

Върховната рада на Украйна внесе изменения в законите на страната „За основите на вътрешната и външната политика” и „...

Пълното изтегляне на Алианса би трябвало да е факт към 2016-а година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com